Nevratně vyřčená omluva rovná se závažná újma Hradu, zdůvodnil soud verdikt v kauze Peroutka

Omluva za nepravdivá slova Miloše Zemana a stotisícová pokuta by Kanceláři prezidenta republiky způsobily závažnou újmu. Takto Nejvyšší soud vysvětluje, proč minulý týden rozhodl, že Hrad se prozatím nemusí podřídit pravomocnému rozsudku a omluvit se za výrok prezidenta Miloše Zemana na adresu známého novináře Ferdinanda Peroutky. Nehrozí mu ani obstavení účtů kvůli exekuci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terezie Kaslová porazila Hrad. Kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi Ferdinandu Peroutkovi

Terezie Kaslová porazila Hrad. Kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi Ferdinandu Peroutkovi | Foto: ČRo

Soudce Pavel Pavlík si při vysvětlení vystačil s jediným odstavcem. "Vzhledem k tomu, že by neprodleným výkonem (exekucí) napadeného rozhodnutí odvolacího soudu hrozila žalované (Kanceláři prezidenta republiky), s ohledem na charakter uložené povinnosti, závažná újma, Nejvyšší soud (aniž by tím předjímal rozhodnutí o dovolání) rozhodl, že se vykonatelnost dotčeného rozhodnutí odkládá až do právní moci rozhodnutí o dovolání podaném v označené věci žalovanou," zní klíčová pasáž třístránkového usnesení, které má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici.

Hrad se zatím nemusí omlouvat za Peroutku. Vznikla by mu tím závažná újma, rozhodl Nejvyšší soud

Číst článek

Nevratná omluva
Jinými slovy, pokud by se Hrad omluvil za Zemanova nepravdivá slova, že Peroutka je autorem článku Hitler je gentleman, vznikla by mu podle soudce Pavlíka závažná újma. Jestliže by Nejvyšší soud vrátil případ nižším instancím k novému projednání, omluva by již byla nevratně vyřčena. Pravomocný rozsudek totiž nařizuje Hradu omluvit se osobním dopisem Peroutkově vnučce Terezii Kaslové a také zveřejnit omluvu po 30 dnů na webových stránkách.

Závažnou újmou je podle Nejvyššího soudu i pokuta 100 tisíc za nerespektování rozsudku, kterou prezidentské kanceláři uložil exekutor. Částka by sice mohla mnohonásobně narůst - exekutor může na žádost Kaslové Hrad opakovaně pokutovat až do chvíle, než by se omluvil, Peroutkova vnučka však již předeslala, že jí postačí uložení jediné pokuty, aby se ukázalo, že Hrad se chová nezákonně.

Nebyl důvod omluvu odložit
Podle advokáta Kaslové Františka Vyskočila rozhodně neexistoval důvod, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozsudků. "České republice žádná závažná újma neplyne. Závažná újma nemůže vzniknout někomu, kdo se omluví za to, že nemluvil pravdu. A ukládané pokuty jsou pouze důsledkem toho, že někdo nesplní pravomocný rozsudek soudu," uvedl Vyskočil.

K podobnému kroku se podle něj přistupuje v případě, kdy by někomu exekuce zničila život, například by mu rozvrátila rodinu. "Domnívám se, že v případě bohaté České republiky, tím, že se omluví za lež, takové následky určitě nehrozí," míní advokát Kaslové.

Nejvyšší soud k obsahu usnesení odmítl cokoliv říct, jeho mluvčí Petr Tomíček to odůvodnil tím, že o rozhodovací činnosti neinformuje ani ji nekomentuje. Blíže se nevyjádřil ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Bez odpovědi tak zůstal dotaz, zda by pro kancelář prezidenta letos hospodařící s rozpočtem 460 milionů korun představovala stotisícová pokuta závažnou újmu.

'Za rozhodnutí jsme rádi'
"Vy po mně chcete, abych komentoval rozhodnutí soudní stolice, a to já v žádném případě dělat nebudu. My respektujeme soudní rozhodnutí a jsme za něj rádi, to nezastírám," reagoval Zemanův mluvčí na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu.

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv Slávky Peroutkové

Spor se táhne od loňského ledna, kdy na konferenci k 70. výročí osvobození Osvětimi prezident Peroutkovi přiřkl autorství článku Hitler je gentleman a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Záhy poté se ozvali historici, podle nichž Peroutka článek nenapsal a autorem citátu je novinář Jan Stránský.

Prezident Zeman trvá na tom, že text četl. Soudy mu ale pravomocně nařídily omluvit se. Hrad i Kaslová proti pravomocnému rozsudku podali dovolání.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme