Nová směrnice EU o zbraních nebojuje proti terorismu, varuje odborník

Nová směrnice Evropské unie o zbraních může způsobit odliv výrobců zbraní mimo Evropu. Na semináři na pražské právnické fakultě to uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Tuto možnost považuje za největší riziko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I zaměřovač na pušce má speciální optiku a je schopen přenášet obraz do štábu

I zaměřovač na pušce má speciální optiku a je schopen přenášet obraz do štábu | Foto: 43. výsadkový prapor Chrudim

Evropa podle Hynka nepotřebuje směrnici v podobě, v jaké byla připravena. „Neplní úlohu, pro kterou vznikla, a to boj proti terorismu,“ uvedl v pondělí Hynek na semináři, který pořádal Institut pro politiku a společnost.

Podle něj směrnice představuje velké riziko, že firmy přestanou zbraně vyrábět. Evropa by tak mohla přestat být konkurence schopná v oblasti vojenské výroby, což považuje za největší bezpečnostní riziko. Hynek uvedl, že pro firmy by nebyl problém přesídlit jinam. Investoři pro jejich přesuny nebudou mít problém získat peníze, míní.

Chovanec podá zákon o zbraních jako poslanecký návrh. Chce ho stihnout do voleb

Číst článek

Směrnice plánuje zpřísnění podmínek v oblasti vlastnictví zbraní a je terčem tuzemské kritiky. Evropský parlament by o směrnici měl hlasovat v březnu. Čeští europoslanci chtějí připravit pozměňovací návrhy, kterými by chtěli před schválením normu změkčit. Ministerstvo vnitra zároveň připravuje podklady pro případné podání žaloby proti směrnici.

Hynek dnes v této souvislosti uvedl, že pokud směrnice projde v současné podobě, tak by jí nedoporučoval zavádět do českých zákonů. Podobné případy podle něj existují i z minulosti, kdy některé státy odmítly zavést směrnici EU. „Škody, které by se napáchaly, jsou větší než pokuty,“ vysvětlil tento postoj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme