Nová vláda v Moravskoslezském kraji se chystá zastavit přípravy na výstavbu průmyslové zóny

Výstavba velké průmyslové zóny Nad Barborou u Karviné byla pro minulé vedení kraje prioritou. Nová moravskoslezská vláda ale uvažuje o tom, že celý projekt zastaví. Tvrdí, že je riskantní a neperspektivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna Holešov

Průmyslová zóna Holešov | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Průmyslová zóna nad bývalým dolem Barbora zatím existuje jen na papíře, ale už několik let se o ní mluví jako o strategické oblasti pro budoucí investory. Zónu, ve které má najít práci až 2000 lidí, už podpořila vláda částkou 750 milionů korun.

Podle nastupujícího hejtmana Ivo Vondráka z hnutí ANO je toto místo riskantní, poddolované a to není dobré pro budoucí investory. „Zatím jsme k tomu pokračování Barbory spíš skeptičtí. Zcela určitě se neobejdeme bez průmyslových zón, to je pravda, ale musíme je budovat s perspektivou, že potom nenarazíme na nějaký problém třeba s geologickým podložím,“ vysvětlil Vondrák.

Zastavení přípravy zóny Nad Barborou odmítl končící hejtman Miroslav Novák (ČSSD). „Až se seznámí s podklady včetně posledních znaleckých posudků, které zadávala Praha, tak zjistí, že se potvrdila naše slova, že zóna je bez problému,“ řekl Novák.

V Bruntálu vznikne 200 nových pracovních míst. Šanci mají i lidé bez kvalifikace

Číst článek

Podle vládního zmocněnce a nového senátora Jiřího Ciencialy (OSN) by průmyslová zóna měla být šancí pro propuštěné zaměstnance dolů. A proto by se o tom mělo začít co nejdřív jednat. „Abychom se na to podívali ještě jednou a udělali si pořádnou analýzu, ať neuděláme nějakou chybu,“ dodal Cienciala.

S novým hejtmanem by se kvůli tomu měl sejít už příští týden. Pokud by ale z přípravy průmyslové zóny sešlo, musel by kraj hledat jiné vhodná místa.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme