Nové pravomoci. Poslanci chtějí, aby o vysílání vojáků do zahraničí rozhodovala vláda

O nasazení vojáků v zahraničí na dobu kratší než 60 dnů by mohla nově rozhodovat vláda. Navrhuje to v novele Ústavy skupina poslanců napříč stranami kromě komunistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

Doteď o takové misi musely rozhodnout obě komory parlamentu na svých zasedáních. A to je podle poslanců příliš zdlouhavé.

„Nejsme schopni vyslat vojáky na záchranu na příklad unesených občanů České republiky. Ať už to byla Libye nebo to byl Libanon. Druhý okruh problémů, který touto změnou řešíme, je otázka, která se týká nasazení síly velmi rychlé reakce, která pokud by měla vyjet, tak bude vyjíždět během 24 hodin,“ řekla poslankyně ODS Jana Černochová.

Léčka na auto nebo výsadky z vrtulníku do vody. Výcvik Komando zvládlo devět vojáků

Číst článek

K návrhu se teď musí vyjádřit vláda. „V této fázi je to v roli poslanecké iniciativy, tudíž ten tisk odejde na vládu, vláda zaujme stanovisko, se stanoviskem vlády potom tisk dorazí do Sněmovny a po uplynutí příslušné lhůty může být projednáván. Pokud vláda k tomu přistoupí aktivně a to stanovisko dodá co nejrychleji, dokážu si představit, že bychom se k tomu mohli dostat ještě na té prosincové schůzi,“ popsal schvalovací proces předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) není možné čekat na větší změny Ústavy. „Je to důkaz, že když jde o zcela zásadní věc, tak se najde dost politiků bez ohledu na stranickou příslušnost, kteří jsou schopní takový návrh společně projednávat, a já věřím, že i prosadit. Toto je nutné opatření. Kdybychom ho měli začlenit do nějaké komplexnější ústavní úpravy, tak se ho hned tak nedočkáme. A my to potřebujeme rychle,“ řekl Stropnický.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme