Noví kandidáti na prezidenta? Do boje jdou bývalý šéf Rusnokovy kanceláře Štogl i výtvarník Skála

Bojovat nově o prezidentský post se chystá také Karel Štogl. Pracoval pro dva ministry, byl ředitelem kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, vojenským diplomatem i pracovníkem auditorské firmy KPMG. „Chci porazit Miloše Zemana,“ řekl serveru Neovlivní.cz. O post hlavy státu má podle ČTK zájem také výtvarník František Skála. Svou kandidaturu oznámil minulý týden v rychlé reakci na zprávy o kandidatuře současného prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na prezidenta Karel Štogl

Kandidát na prezidenta Karel Štogl | Zdroj: ČTK

„Cítím se na vrcholu svých fyzických a duševních sil a myslím si, že mám velkou šanci v prezidentských volbách uspět. Mám schopnost lidi spojovat a dostat z nich metodou cukru a biče to nejlepší, co v nich je,” řekl pro server Neovlivní.cz Karel Štogl.

Oficiální kampaň chce rozjet v červnu. Detaily, financování i tým proto zatím nezveřejnil. „Počítám se spoluprací s odborníky z oblasti politologie, sociologie, ekonomie, bezpečnosti, marketingu, zdravotnictví, sportu a médií. Konkrétní jména oznámím do začátku mojí volební kampaně,” dodal.

Kandidovat na prezidenta chce také výtvarník František Skála. Podrobnosti svého rozhodnutí komentovat nechtěl, je ale ze svého veřejného působení znám jako aktér mnoha mystifikačních sdružení.

Výtvarník František Skála | Foto: ČTK

Malíř, sochař, ilustrátor a hudebník na sebe upozornil v polovině 80. let ve skupině Tvrdohlaví a později na samostatných výstavách.

Tvoří obrazové cykly, prostorové objekty a instalace. Podílel se na filmových, divadelních a architektonických realizacích, ilustroval přes 20 knih. Kromě výtvarných aktivit Skála působil jako člen divadla Sklep či hudebního uskupení Tros Sketos.

Osobitý výtvarník „s knírkem sňatkového podvodníka a stylizovanou vizáží zloděje koní“ má za sebou desítky výstav. S vokálně-pantomimickou skupinou Tros Sketos, kterou tvoří s dalšími výtvarníky - Jaroslavem Rónou a Alešem Najbrtem - pak účinkoval ve znělce Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V roce 2006 Skála znělku i vymyslel a režíroval.

Kandidaturu koncem minulého týdne oznámil i současný prezident Miloš Zeman. „Nebudu vyhlašovat žádný nový program, mým programem bude kontinuita výkonu prezidentské funkce tak, jako byla dosud," řekl.

Nepovedu osobní kampaň, nepůjdu do debat s protikandidáty, popsal Zeman prezidentskou kandidaturu

Číst článek

„Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mne, nebudu na tyto útoky odpovídat," uvedl prezident. „Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit žádných rozhlasových ani televizních diskusí," dodal.

Zemanovi se ve volbách postaví kromě podnikatele a textaře Michala Horáčka také aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Další kandidáti dosud svou účast ve volbách oficiálně nepotvrdili.

Horáček bude kandidovat na prezidenta. Tuto službu lze vykonávat slušněji, uvedl

Číst článek

Mluví se například o končícím šéfovi Akademie věd Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo bývalém velvyslanci v USA a Rusku Petru Kolářovi.

Kolař již dříve řekl, že oznámením Zemanovy kandidatury padla první podmínka k jeho vlastní kandidatuře. S vyhlášením kandidatury čeká, jestli se neobjeví nějaký kvalifikovanější kandidát než on sám.

Šance Zemana na obhajobu jeho funkce podle bookmakerů sázkových kanceláří za poslední měsíc vzrostly. Tehdejší kurz asi 2:1 se snížil na aktuálních 1,55 až 1,6:1. Naopak kurzy na Horáčka vzrostly, vyplývá z vyjádření sázkových kanceláří.

Michal Horáček | Foto: Filip Jandourek

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme