Novinka: stát může zločincům zabavit i majetek, který převedli na někoho jiného

Odsouzeným pachatelům některých trestných činů může stát nově zabavovat i ten majetek, který převedou na jinou osobu nebo do svěřenského fondu. Umožňuje to novela trestního zákoníku a řádu, která začala platit v sobotu. Cílem je účinněji bojovat s organizovaným zločinem. Rozšířené zabavení majetku je možné využít například u pachatelů odsouzených za praní špinavých peněz, přijetí úplatku nebo za výrobu drog. Zabavovat majetek bylo v omezenější formě možné i dosud, nejčastěji šlo o automobily. Ty pak dražilo například ministerstvo vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozy zabavené z trestné činnosti, které jsou určené k prodeji. Ford  Mustang GT

Vozy zabavené z trestné činnosti, které jsou určené k prodeji. Ford Mustang GT | Foto: Filip Jandourek

„Ford, pětilitrová V8, stavitelný podvozek. Cena začíná na 765 tisících korun,“ popsal loni na podzim zánovní černý Mustang technik Jan Kalaš.

Pro příznivce luxusu byla k dispozici třeba i limuzína BMW. „Individuální výbava, mahagonové dřevo v interiéru, televizory, středová konzole, masážní sedačky, a když sáhnete dovnitř, tak je tam lednice,“ dodal Kalaš.

Auta zabavená při vyšetřování trestných činů - nejčastěji hospodářských - prodává ministerstvo vnitra pravidelně. Začalo loni v dubnu. Auta se před prodejem neopravují, podle techniků jsou většinou v dobrém stavu. Zaparkovaná ale rychle ztrácejí na hodnotě. Nejen proto se je vnitro snaží odprodat co nejrychleji, jak vysvětlil ekonomický náměstek ministerstva Jiří Zmatlík.

„Policie má několik míst po celé České republice, kde ta auta uchovává. My s tím máme nemalé náklady. A neustále zajištěný majetek přirůstá,“ řekl pro Český rozhlas Plus Jiří Zmatlík.

03722369.jpeg
Vozy zabavené z trestné činnosti, které jsou určené k prodeji. Ford Mustang GT

Cílem novely, která platí od 18. března, je hlavně účinnější boj s organizovanou trestnou činností. Rozšířené zabavení majetku je možné použít u pachatelů odsouzených například za praní špinavých peněz, přijetí úplatku, padělání peněz nebo za výrobu drog.

„Například můžeme uvést případ drogového dealera, u kterého se při domovní prohlídce najde jeden milion korun v hotovosti a nemá přitom žádné zákonné příjmy. Podle původní úpravy bylo nutné prokázat, že tato částka byla získaná trestným činem. To v praxi naráželo na různé komplikace. Podle nové úpravy naopak je částku možné zabrat, pokud pachatel nedoloží, že ji získal zákonným způsobem,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Novela podle ní navíc umožňuje zabavit majetek nejen přímo pachateli, ale i v případě, že ho převede na třetí osobu, kam patří i osoby blízké. Nově bude možné postihnout i majetek, který pachatel nabyl do společného jmění manželů.

Zabavení se může týkat i majetku, který pachatel převedl do svěřenského fondu. Soudcovská unie podle viceprezidenta Romana Lady novelu vítá. „Z praktického hlediska to může přinést snazší cestu, jak zajistit celé výnosy, nebo alespoň jejich část, z trestné činnosti. Z těchto zabavených prostředků by v budoucnu mohli být uhrazeny tresty peněžité nebo separovány nároky poškozených,“ říká Lada.

Podle ministerstva spravedlnosti je podobná praxe běžná i v dalších zemích Evropské unie.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme