Novým hejtmanem Zlínského kraje se stal Jiří Čunek z KDU-ČSL

Lídr lidovců Jiří Čunek střídá sociálního demokrata Stanislava Mišáka. Ve Zlínském kraji bude vládnout koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Jiří Čunek

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Jiří Čunek | Foto: Filip Jandourek

Hejtmanem Zlínského kraje byl zvolen Jiří Čunek, volební lídr KDU-ČSL, která krajské volby v kraji vyhrála. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu při dnešní tajné volbě obdržel 31 hlasů. Čunek navázal na stranického kolegu Františka Slavíka, který byl v roce 2000 zvolen prvním hejtmanem Zlínského kraje. Nyní Čunek v čele kraje střídá sociálního demokrata Stanislava Mišáka, který byl hejtmanem dvě volební období a letos už nešel do voleb jako krajský volební lídr ČSSD.

Lidovci po volbách uzavřeli koalici s hnutím ANO, STAN a ODS. V zastupitelstvu spolu mají 29 ze 45 mandátů. Dnešního zastupitelstva se nezúčastnili dva koaliční zastupitelé. Podle koaliční smlouvy v radě KDU-ČSL obsadí čtyři křesla, ANO a STAN po dvou a ODS jedno.

Jiří Čunek: Správci konkursní podstaty postupovali jako tuneláři, lidé z H-Systemu už mohli být dávno odškodněni

Číst článek

Lidovci volby vyhráli s 12 mandáty, osm jich má ANO a po šesti ČSSD a STAN. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura. V minulých čtyřech letech v kraji vládla ČSSD, KSČM a SPO. Ve volbách ale levice propadla. ČSSD a komunisté oslabili a SPO v zastupitelstvu vůbec není.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme