O dotačních miliardách na severu rozhodovali Novák s Ježkem. Oslovovali je Kapitán a Pan velkomožný, píše policie

Aniž měli jakýkoliv oficiální vztah k dotačnímu úřadu, určovali Alexandr Novák a Daniel Ježek, kdo si na severu a západě Česka sáhne na evropské miliardy. Podnikatelé podle policie vystavěli rozsáhlý a důmyslný propletenec, do něhož zahrnuli přední regionální politiky a úředníky. Ti jim pak bez nejmenších výhrad, opět podle policejní verze příběhu, šli na ruku a plnili jejich příkazy. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, takto údajně ovlivnili přes 500 dotačních projektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koláž Novák - Ježek

Koláž Novák - Ježek | Foto: koláž Český rozhlas

Mocní severočeští podnikatelé podle vyšetřovatelů dokázali do čela úřadu ROP Severozápad, který o dotacích rozhoduje, prosadit loajální lidi. Nejdříve Petra Vráblíka, který však postupně vypovídal poslušnost a proto ho nahradil Petr Kušnierz. Mezi podnikateli a úředníky panoval podle detektivů jednoznačný vztah podřízenosti a nadřízenosti.

Rozkazy, které musely být plněny

"U Nováka s Ježkem se soustředily požadavky vzešlé z politicko-podnikatelského prostředí na to, kterým projektům mají být přiznány dotace, a oni pak za účelem jejich splnění zadávali Kušnierzovi s Vráblíkem pokyny v podobě rozkazů, které musely být bezpodmínečně a bez diskuzí plněny," píše policie v textu obvinění, s nímž se Zpravodajský web Českého rozhlasu seznámil. Policie od úterý kvůli dotačním podvodům stíhá 24 lidí, Ježka soud poslal do vazby.

Podřízenost úředníků dokládá i následující detail: "Kušnierz oslovoval Alexandra Nováka jako Kapitána, Daniela Ježka pak jako Pana Velkomožného," zjistili kriminalisté. Právě Kušnierz začal s policií spolupracovat a celý mechanismus ovlivňování dotací do detailu popsal. Ježek byl podle něj "styčným důstojníkem", především on úkoloval a rozhodoval. Každou středu pak šéfové ROPu chodili do kanceláří byznymenů reportovat a naopak si odnášeli "notičky".

Kauza Severozápad: vyšetřovatelé obstavili obviněným peníze na účtech a desítky nemovitostí

Tabulka s tečkami

Systém podle detektivů fungoval v režimu 60 na 40. Přeloženo, 60 procent dotačních peněz proudilo na "tlačené" projekty v Ústeckém a zbytek na projekty v Karlovarském kraji. Kriminalisté díky Kušnierzovi dobře popsali, jak technicky skupina dokázala prosazovat preferované projekty.

Po tom, co se přihlásily, vznikla jejich tabulka. Ta posléze podle vyšetřovatelů přistála na stole politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, mezi nimi u někdejší hejtmanky Jany Vaňhové, jejího náměstka Arno Fišery či Jakuba Pánika. "Ti v předmětné tabulce tečkou označili projekty, jimž měly být přiznány dotace," popisuje obvinění.

Označený přehled pak putoval k Ježkovi, který ho odsouhlasil a následně ho s pokynem, aby označené projekty získaly dotace, zaslal Vráblíkovi, později Kušnierzovi. Ti pak podle policie zajistili, aby otečkované projekty uspěly: dávali členům výběrových komisí pokyny, jak hlasovat.

"Podle Kušnierze na zasedáních komise docházelo i k takovým situacím, že někteří z hodnotitelů svůj formulář jenom podepsali, zatímco samotné bodové hodnocení za ně napsal někdo jiný," přibližují vyšetřovatelé na straně obvinění 147.

Podle něj tímto nezákonným způsobem úředníci posuzovali 541 projektů, mezi nimi stavbu nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani z roku 2008 (dotace přes 111 milionů), rekonstrukci zimního stadionu v Litoměřicích (dotace 191 milionů) či modernizaci karlovarského letiště (dotace 80 milionů korun). Podle Ježkova a Novákova obhájce Michaela Kise kriminalisté počítají se škodou 14 miliard korun.

Klíčová výpověď

Kriminalisté své závěry vedle klíčové Kušnierzovy výpovědi dokládají materiály, který jim někdejší šéf dotačního úřadu poskytl. Policie má k dispozici i záznamy telefonické a e-mailové komunikace, získala také otečkované tabulky s "tlačenými projekty".

V kauze ROP poslal soud do vazby vlivného podnikatele a bývalého člena ODS Ježka

Číst článek

Advokát Kis se k nejnovějším informacím Zpravodajského webu Českého rozhlasu nevyjádřil, v pátek nebral telefon ani nereagoval na zaslanou SMS zprávu. Ježek nicméně vinu popírá, Novák si zatím oficiálně obvinění nevyslechl, protože pobývá v USA. Na dotazy nereagoval ani Kušnierz a Vráblíkův obhájce Roman Lamka odmítl k případu cokoliv sdělit. "Nebudu nic komentovat," uvedl pouze.

Policie skupinu v úterý obvinila z poškozování zájmů EU, uplácení či zneužití pravomoci. Obstavila také desítky nemovitostí stíhaných podnikatelů a politiků. V případě Ježka se například jedná o 41 nemovitostí.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme