Oba posudky svědčily v prospěch lobbisty Janouška. Jednomu znalci hrozí vězení, druhému nic

Dva znalecké posudky obhajoby lobbisty Romana Janouška za sražení ženy v roce 2012 tvrdily to samé. Soud je oba podezíral z nepravdivosti. Jednomu znalci nyní hrozí tři roky vězení, autoři druhého posudku ale vyváznou bez viny. Podle ministerstva spravedlnosti je totiž promlčený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Roman Janoušek

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Třiaosmdesátiletý znalec Jiří Doleček najatý obhajobou usoudil, že lobbista ženu nesrazil úmyslně. Ta podle něj ve chvíli srážky nestála přímo před autem, ale stranou. Sama se prý zachytila o zpětné zrcátko. Podobný názor měli i znalci z ústavu Dekra, kteří taktéž vypracovali posudek pro obhajobu. Ty ale na rozdíl od Dolečka policie nestíhá.

Deník MF Dnes totiž zjistil, že policisté předali případ druhé expertizy k posouzení ministerstvu spravedlnosti, ale to už jen konstatovalo, že případ ústavu Dekra je promlčený.

Dopravní znalec, který kryl lobbistu Janouška, půjde k soudu. Hrozí mu až tři roky vězení

Číst článek

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jakuba Římana převzal resort případ posudku společnosti Dekra, vypracovaného 16. 5. 2013, až loni v březnu. „Podle zákona odpovědnost za správní delikt zaniká, jestliže správní orgán o něm nezahájí řízení do jednoho roku ode dne, kdy se o něm dozvěděl, nejpozději však zaniká uplynutím tří let ode dne, kdy byl spáchán,“ dodává Říman.

Oba posudky shodující se, že Janoušek sraženou ženu neviděl, se diametrálně lišily od posudku dodaného policií i revizního zkoumání. Soudce případu lobbisty Janouška Tomáš Kubovec proto vyšetřování znalců obhajoby podnítil.

Znalec: Janoušek už mě stál dost

„Dle názorů soudu je tedy možné, že znalecké posudky znalce Dolečka a znaleckého ústavu DEKRA automobil obsahovaly nepravdivý údaj,“ napsal Kubovec ve svém podnětu.

Doleček i Dekra si však za svými posudky stojí. „Jsem asi jediný, kdo na pana Janouška doplácí. Janoušek se mi už dost prodražil. Už jen proto, že advokáti nejsou laciní, říká třiaosmdesátiletý znalec, jehož posudek nyní míří k soudu. Obžaloba jej považuje za zkreslený a Dolečkovi hrozí až tři roky vězení.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme