Obavy z Trumpovy politiky jsou oprávněné. Své předvolební sliby ale nemůže naplnit, tvrdí Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se domnívá, že Donald Trump nemůže splnit své sliby tak, jak je prezentoval. Pokud se ale bude o to snažit, máme se podle jeho slov bát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Stropnický tvrdí, že zamítnout pomoc členským státům NATO, které nesplňují podmínku o financování obrany alespoň dvěma procenty HDP, je nereálné. Podmínku nesplňuje totiž ani Německo. To se momentálně nachází na úrovni 1,3 procenta. „Taková částka by se nedala ani proinvestovat,“ myslí si Stropnický, proč je nereálný skokový růst.

Taková situace ale nemusí trvat na vždy. Stropnický připouští, že USA bude požadovat, aby členské státy splnily požadavky do určitého termínu. „Já si dovedu představit, že tam padne nějaké datum, do kdy bude nutné splnit podmínky,“ připustil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pořadu Interview Plus mluvil o vítězství Donalda Trumpa.

Vláda má v plánu dostat se na požadovanou úroveň v roce 2030. „To je podle mě reálné,“ řekl ministr. Vedení severoatlantické aliance je prý ale s našimi výsledky spokojeno. „Každý rok zvyšujeme náklady na obranu o 10 procent, což dělají jen dvě nebo tři země v Evropě,“ zhodnotil situaci České republiky Stropnický.

Stropnický ale souhlasí s Trumpem, že Evropa se bude muset v rámci NATO více zapojit. Nejde ale podle něj o projekt společné evropské armády, ale bližší spolupráce v oblasti obrany, hlavně v krizovém managementu mimo schengenský prostor.

Trump ví, kde leží Česko, komentoval Sobotka americké volby, Telička a Gazdík se bojí izolacionalismu

Číst článek

Vztah NATO k Rusku se přes Trumpovy předvolební sliby podle Stropnického změnit nemůže. „Není možné, aby severoatlantická aliance ignorovala oprávněné obavy členských zemí o svou bezpečnost.“ S Ruskem je podle něj možné jednat až v okamžiku, kdy začne plnit dohody z Minsku, přestane ohrožovat členské a spolupracující země a vrátí se do doby před pěti lety a invazí na Krym.

Rozhovor vznikl pro pořad Interview Plus stanice Český rozhlas Plus.

Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme