OBRAZEM: Oslavy 17. listopadu. Svátkem svobody žije celá Praha, Albertov tentokrát patří studentům

Sametovou revoluci i události roku 1939 si připomínají lidé po celé zemi. Praha je od čtvrtečního rána místem pietních aktů i dalších akcí. U památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě zavzpomínali na historické milníky české historie politici i stovky dalších lidí. Albertov letos patřil studentům, svůj projev tady pronesli třeba Petr Pithart nebo rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny položili i studenti

Květiny položili i studenti | Foto: Vojtěch Man

Řečníci na pražském Albertově vystoupili s poděkováním studentům za jejich angažmá v roce 1989 i kritikou dnešní politiky. Ta nepřímo mířila na prezidenta Zemana a ministra financí Babiše z ANO.

Podle bývalého politika a pedagoga Petra Pitharta se lidé nemají nechat rozdělovat kategorizováním a údajnou příslušností k některým uměle vytvořeným skupinám. Ve volbách by podle něj měli dávat hlasy stranám a ne firmám.

ONLINE: Na Národní třídu lidé nosí květiny. Demokracie oslabuje, řekl Klaus

Číst článek

Tisíce lidí se tradičně sešly na Národní třídě, zazněla tu i národní hymna. Letenskou pláň obsadili příznivci Miloše Zemana, kteří prezidenta na dálku vyzývali k opětovné prezidentské kandidatuře.

Na Hradčanském náměstí se konala akce s názvem Nezapomínáme!, ta naopak Zemana kritizovala. Společně s ním se tady řečníci opřeli i do politiků, kteří tento týden podepsali kontroverzní nárh o hanobení hlavy státu. Pozornost ve čtvrtek vzbudil také karnevalový satirický průvod, který odpoledne vyšel z Kampy.

Podívejte se, jak dění 17. listopadu zanamenali fotografové.

Na pražském Albertově, který si zamluvila Univerzita Karlova, vystoupil například Petr Pithart. | Foto: Filip Jandourek

Na pódiu vystoupili rektoři Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity Tomáš Zima a Mikuláš Bek a také Petr Pithart, studenti ocenili jeho podíl na demokratické transformaci země.

Na pódiu vystoupili rektoři Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity Tomáš Zima a Mikuláš Bek a také Petr Pithart, jenž byl vybrán pro svůj podíl na demokratické transformaci země. | Foto: Filip Jandourek

Studentská akce na Albertově má být oslavou demokracie a hodnot, na kterých stojí současná moderní společnost.

Studentská akce na Albertově má být oslavou demokracie a hodnot, na kterých stojí současná moderní společnost. | Foto: Filip Jandourek

Studenti se loni na památné místo na Albertově nedostali kvůli protiislámské akci, letos si prostor zamluvili jako první.

Květiny položili i studenti | Foto: Vojtěch Man

"V ten den roku 1989 jsme měli mocného spojence, totiž naše dějiny, které jsou jako ponorná řeka. Někdy to vypadá, že žádné nemáme, pak se ale vynoří na povrch. Také tenkrát pomohly," řekl Petr Pithart davu na Albertově.

Na pražském Albertově, který si zamluvila Univerzita Karlova, vystoupil například Petr Pithart. | Foto: Filip Jandourek

Na Národní třídu přišli uctít památku 17. listopadu Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg z TOP 09.

Uctít památku 17. listopadu přišli i Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg z TOP 09. | Foto: Pavla Firbacherová

Lidé na pražském Albertově slaví svátek 17. listopadu.

Lidé na pražském Albertově slaví svátek 17. listopadu. | Foto: ČTK

Památník 17. listopadu na Národní třídě se během dne zaplnil stovkami svíček.

Památník 17. listopadu na Národní třídě je obklopen svíčkami. | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme