OBRAZEM: Tanky, minomety, protiletadlové rakety, 300 vojáků. Armáda nacvičovala mobilizaci

Již více než týden probíhá cvičení české armády s názvem Mobilizace 2017. Vojáci 73. tankového praporu společně s členy aktivních záloh nacvičují postup při případném vyhlášení mobilizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení armády Mobilizace 2017

Cvičení armády Mobilizace 2017 | Foto: army.cz

Cvičení začalo v pondělí 3. dubna v 5:45 vyhlášením bojového poplachu. Vojáci okamžitě zablokovali vjezd do Přáslavických kasáren bojovým vozidlem pěchoty BVP-2, zřídili palebné postavení s kulometem a dovnitř pouštěli pouze povolané příslušníky aktivních záloh.

Po vyfasování výstroje se příslušníci aktivních záloh a profesionální vojáci podstoupili řadu nácviků bojových situací. Jedním z nich byl i pondělní nácvik obrany vlastního území před proniknutím nepřítele na střelnici Velká Střelná ve vojenském újezdu Libavá.

Cvičení, jehož součástí byly i bojové střelby, se kromě tankového praporu vybaveného stroji T-72M4CZ a T-72M1 účastnilo i několik BVP-2, minometná četa, která podporovala vojáky palbou dvaaosmdesátimilimetrových minometů, a také přenosné protiletadlové raketomety RBS 70.

Celkově se cvičení, které končí ve středu 12. dubna, zúčastnilo na 300 lidí. „Byla prověřena činnost mobilizačních pracovišť. Provedeno bojové a odborné stmelení,“ dodává podplukovník Ján Kerdík, který cvičení velí.

Cvičení armády Mobilizace 2017 | Foto: army.cz

Cvičení armády Mobilizace 2017 | Foto: army.cz

Cvičení armády Mobilizace 2017 | Foto: army.cz

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme