Obří ledové koule míří z Liberce do Norska. Čeští architekti tam postaví vesnici plnou iglú

V ledové kouli můžete relaxovat nebo i spát. Netypické kulaté iglú vymysleli architekti z Liberce, stačí nastříkat vodu na velkou nafukovací plachtu. S nápadem vyhráli soutěž v Kanadě a získali obdiv milovníků netradičních nápadů po celém světě. Teď jedou do Norska stavět vesničku plnou ledových iglú, ve kterých budou lidé bydlet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří ledová koule. Její "menší" verzi liberečtí architekti z ateliéru Mjölk postavili o jedné z minulých zim na liberecké přehradě

Obří ledová koule. Její "menší" verzi liberečtí architekti z ateliéru Mjölk postavili o jedné z minulých zim na liberecké přehradě | Foto: Radek Petrášek

„Oslovil nás pan Smetana, který má pronajatý území v Norsku, kde pořádá zimní akce pro turisty,“ popisují mladí architekti ze studia Mjölk Honza Mach a Honza Vondrák před odjezdem do Norska.

„Poprosil nás, jestli bychom nezrealizovali ledovou vesnici, ve které by mohl návštěvníky ubytovávat,“ doplňují.

Ledové koule jsou jakási malá iglú, ve kterých se dá přespat. Přesto je mezi oběma stavbami několik rozdílů.

„Vycházeli jsme z eskymácké typologie staveb. Jsou to vlastně jen bambule, ve kterých se spí. Rozdíl mezi iglú a touto koulí je ten, že naše sprejované koule jsou hezky průsvitné. Jsou z tenké vrstvy ledu, která je samonosná. Pocit v nich je trochu jiný, než když jste v kopuli ze sněhu,“ přibližuje Mach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obří ledové koule míří z Liberce do Norska. Čeští architekti tam postaví vesnici z iglú. Natáčela Šárka Škapiková

Koule mají být různě velké. Jeden typ iglú bude podle plánu vysoký až 3,5 metru.

„Cílem bude postavit jich několik a udělat jakousi vesničku. Máme v plánu zkoušet tu technologii v různých podmínkách, v různých teplotách a větrných podmínkách, abychom věděli, co to doopravdy dělá,“ vysvětluje Mach.

Kulatá iglú vznikají tak, že se na bílou plachtu nastříká voda. Není to ale tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. „Zkoušíme třeba, jaká má být ta koncovka. Jestli se to má rozprašovat nebo má voda téct a přimrzávat. Je zajímavé, že horká voda mrzne rychleji než studená, takže chce ještě zkoušet teploty vody. Jsme na to zvědaví,“ říká Mach.

Vhodných mrazivých dnů pro stavbu ledových koulí není podle libereckých architektů v Česku mnoho. Pokud ale počasí dovolí, dočkáme se ledových koulí třeba právě v Jizerkách, slibují.

V ledové kouli můžete relaxovat nebo i spát | Foto: Tomáš Tesař Mjolk architekti

Architekti z Liberce začali vyrábět velké ledové koule stříkáním vody na velké nafukovací plachty | Foto: Mjolk architekti Tomáš Tesař

Ledová koule z dílny architektů Mjölk na liberecké přehradě | Foto: Radek Petrášek

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme