Odcházím rozladěn. Dotazy byly osobní, řekl po jednání komise k reformě policie Šlachta

Odcházím rozladěn, uvedl bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta po jednání komise k reformě policie. Nesouhlasí s výpovědmi některých svědků a navrhl výslech dalších. Před komisí, která ve čtvrtek jednala pojedenácté, vypovídal skoro dvě hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta a předseda sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policejních útvarů Pavel Blažek z ODS (archivní foto)

Zleva bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta a předseda sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policejních útvarů Pavel Blažek z ODS (archivní foto) | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Šlachta po jednání řekl, že dotazy, které mu poslanci dávali, byly osobního rázu. Konkrétní ale být nechtěl, prý si počká na výsledky vyšetřování.

„Plně si stojím za prací ÚOOZ a všech lidí, kteří na ÚOOZ fungovali a pracovali v té době a kauzy, které zpracovávali. Takže já jsem navrhl svědky, kteří na tomto útvaru současně buď pracovali, nebo z útvaru odchází,“ řekl bývalý ředitel protimafiánského útvaru.

Sobotku si komise nepozve
Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie si nepozve k výslechu premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Návrh poslance Bohuslava Chalupy (ANO) poslanci neschválili. Novinářům to po čtvrtečním jednání komise řekl její předseda Pavel Blažek (ODS).

„Bylo by dobré, aby se komise zabývala důvody, proč ty lidi z útvaru odcházejí,“ dodal. Na to ale předseda komise Pavel Blažek z ODS řekl, že neví, jestli poslanci budou mít čas na další výslechy.

„Pokud jde o ty takzvané odcházející pracovníky, v zásadě stačí vyslechnout jednoho. To jméno já vím. Nechci říct, že to dokáže říct za všechny, ale asi ty důvody dokáže říct. Je to tatáž osoba, od které žádáme ten dopis, já mu říkám neprávnický, ale snad pochopitelně rezignační. Ten si vyžádáme,“ popsal.

Sněmovní komise dokončila výslech Komárka. O reorganizaci policie tentokrát vypovídal jen hodinu

Číst článek

Před komisí Šlachta poprvé vypovídal na konci července. Poslancům například předal dokument označovaný jako Šlachtova zpráva, která se zaměřuje na sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru.

Poslanci si Šlachtu znovu předvolali, aby dovysvětlil například tvrzení bývalého ministra vnitra Martina Peciny. Ten minulý týden prohlásil, že s návrhem na sloučení obou útvarů za ním na přelomu let 2009 a 2010 přišel právě Šlachta s tehdejším šéfem protikorupčního útvaru Liborem Vrbou. Šlachta to ale odmítá, podle něj šlo o spojení analytických částí.

Ve čtvrtek bude vypovídat také vyšetřovatel z Generální inspekce bezpečnostních sborů Milan Vaculík. Jeho svědectví bude pro komisi klíčové. Byl to on, kdo vyšetřoval údajný únik informací k jednomu moravskému podnikateli.

Původně komise pracovala s informacemi, že podnikateli přišla textová zpráva, která ho varovala, že se u něj plánuje razie. Mobil, ze kterého byla odeslaná, pak komunikoval s mobilem, jež v minulosti používali blízcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Nedávno se ale na komisi objevily dokumenty, které svědčí o opaku, a to že SMS nebyla příchozí, nýbrž odchozí. Podnikatel ji tedy někomu posílal. Komise teď zkoumá, jestli se celé vyšetřování úniku informací nevedlo opačným směrem. A pokud ano, jestli to byl úmysl nebo chyba.

Vypovídat budou i Ištvan a Šereda

Předtím, než komise vydá definitivní závěr, chce vyslechnout ještě hlavně olomoucké žalobce Ivo Ištvana nebo Petra Šeredu. Znovu by měl vypovídat i policejní prezident Tomáš Tuhý.

Šlachta byl jedním z největších kritiků sloučení „jeho" útvaru s protikorupční policií. Nyní pracuje u celníků, kde se na začátku listopadu stal náměstkem generálního ředitele pro pátrání.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO a kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Komise má čas na výslednou zprávu do konce ledna.

Naplánovaná jsou zatím dvě další jednání. V úterý chtějí poslanci vyslechnout žalobce Jarmilu Ošlejškovou a Petra Šeredu z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Na závěr 8. prosince znovu přijdou policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube a šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

ČTK, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme