Odjeli se zavřenou bránou, tvrdí provozovatel z Monínce. Chlapec je podle něj už v pořádku

Obsluha lanovky na Monínci podle provozovatele areálu při středeční nehodě nechybovala. Při pádu z lanovky se zranil pětiletý chlapec. Podle jednoho ze svědků nikdo z obsluhy při nasedání dítěte a matky nebyl a dvojice měla problémy se zavřením bezpečnostní brány. Personál navíc údajně zareagoval se zpožděním. Ředitel lyžařského centra Jaroslav Krejčí ale Českému rozhlasu řekl, že obsluha byla na místě podle pravidel. „Odjeli se zavřenou bránou,“ doplnil s tím, že nechce spekulovat, zda byla brána zaklapnuta správně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monínec u Sedlce-Prčice

Monínec u Sedlce-Prčice | Foto: Michal Trnka

Krejčí potvrdil, že část personálu byla skutečně v boudě, ale je to podle něj standardní situace, protože je odtud na nástupiště vidět a zároveň lze z boudy lanovku zastavit.

Podle něj byli v době nehody ve spodní stanici tři pracovníci: „Jeden byl vzadu mezi klapkami, které pouští lidi na pás, a turnikety. Druhý byl v boudě, odkud vidí přímo na nástup, a třetí byl také v boudě, to je záchranář, který má okno nahoru a vidí na druhý sloup, jestli se něco neděje na výjezdu."

Svědek nehody na Monínci: matka dítě držela asi 600 metrů, u nástupiště nebyla obsluha

Číst článek

„Hláška přišla někde až za třetím sloupem, že tam visí někdo z lanovky. My vidíme jen na druhý sloup, dál ne. Zpomalili to správně, nemohou zastavit lanovku hned, aby to s nikým necuklo,“ řekl.

Pracovníci podle ředitele areálu tvrdí, že žena s dítětem ze spodní stanice odjela se zaklapnutou bezpečnostní bránou. „Jestli to bylo špatně zaklapnuté a pak to otevřeli, nevím. Nechci spekulovat," řekl Krejčí. „Už se nám hlásí další svědci, kteří viděli ten zásah, ale nechci nic dál komentovat," dodal.

Případem se zabývá policie i Drážní inspekce. Stav chlapce nemocnice Motol nemůže komentovat, podle Krejčího je „úplně v pořádku".

Nehodu teď vyšetřují pracovníci Drážní inspekce. „Zajistili veškeré podklady, co se týče nějakých provozních řádů, vnitřních předpisů, náčrtky,“ uvedl Jan Novák z pražského inspektorátu. Výsledky vyšetřování by podle něj mohly být za několik týdnů.

Verze svědka a provozovatele se liší

To, jak nehodu popisuje svědek a provozovatel lyžařského centra, se podstatně liší. Zatímco podle svědka nehody Pavla Janka obsluha u vleku v momentě, kdy se ženě s dítětem nepodařilo správně nasednout, nebyla, provozovatel tvrdí, že obsluha byla na místě podle pravidel.

Žena dítě podle něj nepustila hned, ale zazmatkovala, nebo nevěděla, co dělat. Čekala, že se lanovka zastaví, ale ta ji místo toho vyvezla nahoru a ona se snažila dítě držet.

„Stalo se tam něco, že se jim nepovedlo dobře nastoupit. Za námi byli lidé, kteří na paní křičeli, ať si odepne lyže. To se jí nějakým způsobem povedlo. Jednou rukou se držela za hranu sedačky, druhou držela dítě. Byla tam opřená na půl zadku, nebo zády," uvedl s tím, že kolem nastal zmatek a lidé na lanovce začali křičet na obsluhu, ať ji zastaví, ta ale nebyla na nástupišti.

Reakce podle Janky přišla asi po půl minutě, kdy už byla sedačka zhruba v osmimetrové výšce. „Čekali, jestli se ženě povede správně usednout, ale jí se to nepovedlo. Místo, aby lanovku pustili zpět dolů, pustili ji zase nahoru. Asi čekali, že se tam nějak vyškrábou, nebo ho udrží. Dítě držela asi dalších 600 metrů, pak ho neudržela a dítě spadlo," doplnil.

ČTK, Lukáš Sapík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme