ODS se spojila se Soukromníky. Do voleb půjdou společně

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co v úterý odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Chtějí zastavit levicově-populistickou vládu, napsala ODS na twitteru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

Fiala novinářům řekl, že spolupráce ODS pomůže ve volbách, ale diskuse se zástupci Soukromníků také může obohatit o další zkušenosti program, který nyní ODS dotváří a představí v polovině dubna. „ODS se za živnostníky, za střední a malé podnikatele dlouhodobě staví," uvedl Fiala. V programech obou stran vidí hodně společného, takže dnešní rozhodnutí považuje za logický krok.

Strany budou v předvolební kampani vystupovat pod názvem ODS s podporou Soukromníků, uvedla ODS v tiskové zprávě. Podle předsedy Soukromníků Petra Bajera je dohoda výsledkem zhruba čtvrt roku trvajících jednání.

„Jsem rád, že jsme se k tomuto kroku dopracovali a dali veřejnosti jasné stanovisko, co a jak chceme dělat," řekl. Strany chtějí podle předsedů pomáhat aktivním a pracovitým lidem a snižovat byrokratickou zátěž.

Strana soukromníků získala v posledních sněmovních volbách v roce 2013 0,26 procenta hlasů, v dolní komoře Parlamentu proto nemá zástupce. ODS má díky zisku 7,72 procenta hlasů ve Sněmovně 16 členů strany.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme