Odvolat Ťoka? Je to jen divadlo, nenecháme si to líbit, brání ministra Babiš

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš se zastal ministra dopravy Dana Ťoka za stejné hnutí. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD totiž deníku Právo řekl, že pokud by tu možnost měl, uvažoval by o jeho výměně. Sobotka se v pondělí se šéfem resortu dopravy sejde, aby ohodnotil jeho práci. Podle Andreje Babiše ale podobné schůzky nic nepřinesou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva dopravy

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

Předsedovi vlády koaliční smlouva neumožňuje navrhnout odvolání ministrů za ANO nebo za lidovce bez souhlasu předsedů těchto stran.

„Pan premiér má možnost s těmi ministry mluvit za jedním stolem, pokud má nějaký problém, nebo na předsednictví vlády o tom může mluvit nebo v rámci koalice,“ upozornil Babiš.

Sobotka mě vyměnil za hladké znovuzvolení předsedou strany, naznačil Dienstbier

Číst článek

„Je to jenom divadlo pro členy ČSSD a pro veřejnost. My si to určitě nenecháme líbit, pokud to takhle bude pokračovat. Já myslím, že je to špatně,“ dodal.

Podle Andreje Babiše rozhýbal ministr dopravy Dan Ťok opravy dálnic i silnic nižších tříd a vyřešil problém s výběrem mýta v Česku. Od antimonopolního úřadu ale dostalo ministerstvo dopravy za prodloužení smlouvy s firmou Kapsch pokutu milion korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné, resort může proti rozhodnutí podat rozklad.

Ťoka kritizuje opozice i poslanci ČSSD

Poslanec a odborník ČSSD na dopravu Jan Birke kritizuje i to, že se ministrovi stále nepodařilo kvůli sesuvům půdy dostavět dálnici D8 přes České středohoří.

„Tohle je přece zásadní věc. Třicet let dálnice D8, která nemá propojení z Drážďan. Vy prostě musíte jako ministr této vlády se tomu věnovat intenzivně a já mám pocit, že pan ministr Ťok to bere tak, jako že jdeme právě kolem,“ prohlásil.

Změny ve vládě: Němečka nahradí ředitel nemocnice Motol Ludvík, Dienstbiera poslanec Chvojka

Číst článek

Ťoka kritizuje také opozice. Na příklad poslanec Top 09 František Laudát vytýká ministru dopravy neschopnost řešit problémy se sesuvy půdy při dostavbě dálnice D8 přes České středohoří.

„Já jenom chci, aby se veřejnost dozvěděla, co se tam ve skutečnosti děje, kolik do budoucna můžou stát sanace, že to můžou být až desítky miliard korun, při těch následných sanacích může být přerušován provoz na těch dálnicích,“ řekl Laudát.

Dálnice D8 má spojovat Prahu, Ústí nad Labem a Drážďany a byla by tak kompletní.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme