Ojedinělá situace. Státní zástupkyně stáhla obžalobu na Albánce, který střílel na policisty. Odseděl si 3 roky

Byl odsouzen na čtyři roky za pokus o vraždu policisty. Letos v květnu se Skendera Bojkua zastal Ústavní soud, který muže pustil na svobodu a věc soudům vrátil k novému projednání. Podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu ale nyní státní zastupitelství obžalobu na albánského podnikatele stáhlo. Podle oslovených advokátů je to zcela ojedinělá situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skender Bojku u soudu (archivní foto)

Skender Bojku u soudu (archivní foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Když se po nálezu Ústavního soudu podnikatel Skender Bojku, který si ze čtyřletého trestu odpykal tři roky, dostal na svobodu, Krajské státní zastupitelství na něj podalo obžalobu znovu. Opět ho vinilo z pokusu o vraždu policisty, kterého se měl dopustit při domovní prohlídce. Krajský soud v Praze už dokonce nařídil i hlavní líčení, dozorující státní zástupkyně však nyní obžalobu stáhla.

Šlo o domnělou nutnou obranu, zastal se ÚS cizince střílejícího na policisty

Číst článek

„Mohu potvrdit, že státní zástupkyně vzala v této věci obžalobu zpátky,“ potvrdila informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu Pavlína Bočková, mluvčí Krajského soudu v Praze. V tuto chvíli je tak pro soud věc pravomocně vyřízena.

Státní zástupkyně Danuše Krejčová, která má kauzu Bojku na starosti, ale důvody stažení obžaloby nekomentovala. Do uzávěrky tohoto textu na zaslané dotazy nereagovala a k zastižení nebyla ani telefonicky. Její nadřízený, krajský státní zástupce Martin Staněk pouze potvrdil, že obžaloba byla stažena.

"Tím, že obžaloba byla vzata zpět, nedošlo k ukončení trestního stíhání pana Bojku, který je stále ve stádiu obviněného. O tom musí znovu rozhodnout buď policie, anebo státní zastupitelství samo. K tomu ale bohužel zatím nedošlo," říká podnikatelova obhájkyně Klára Samková. Ta prý zatím ani neví, kde se spis k případu aktuálně nachází.

Soud, Klára Samková | Foto: Filip Jandourek

Samková stažení obžaloby požadovala od té doby, co Ústavní soud konstatoval, že justice v aféře Bojku porušila princip presumpce neviny a zároveň i podnikatelovo právo na spravedlivý proces. Zároveň ve svém nálezu upozornil, že policie provedla domovní prohlídku razantním způsobem, ačkoli Bojku v té době nebyl z ničeho obviněný ani podezřelý.

Krajské státní zastupitelství v Praze zatím neuvedlo, zdali se chystá obžalobu přepracovat, doplnit další důkazy či trestní stíhání Bojku skutečně zastavit. Podle advokátky Samkové ale nemá jinou možnost. "Už v polovině května bylo Ústavním soudem rozhodnuto, že celé trestní stíhání bylo protiústavní (...) a že vady v řízení a vady v rozhodování, ke kterým došlo, jsou nezhojitelného charakteru," doplnila.

Je to bílý jednorožec, říká právník Sokol

Trestní řád říká, že státní zástupce může vzít obžalobu zpátky do doby, "než se soud prvního stupně odebere k závěrečné poradě". V případě, že už bylo hlavní líčení zahájeno, tak může učinit jen tehdy, pokud "obžalovaný netrvá na jeho pokračování".

Podle advokáta Václava Vlka, odborníka na trestní právo, není v českém soudnictví takzvané zpětvzetí obžaloby běžnou záležitostí, ba právě naopak. „Jsem velice překvapen, protože (zpětvzetí obžaloby) je tak strašně málo, že šafránu je více. Za svou 22 let dlouhou praxi jsem se s tím potkal, myslím, jednou. Je to opravdu řídký institut,“ komentoval advokát Vlk pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Že je zpětvzetí obžaloby výjimečné, potvrzuje i další advokát s dlouholetou praxí Tomáš Sokol. „Je to bílý jednorožec. Setkal jsem se s tím tak dvakrát nebo třikrát," uvedl.

Jeho slova ostatně potvrzují i čísla z Nejvyššího státního zastupitelství. Například v roce 2015 bylo vzato zpět 93 obžalob podaných k okresním a krajským soudům. „V porovnání s řádově deseti tisíci ročně podaných obžalob jde o poměrně nízké číslo,“ vypočítal mluvčí úřadu Petr Malý.

Samotný zákon přitom důvody, pro které může státní zástupce vzít obžalobu zpátky, nedefinuje. „(Stažení obžaloby) znamená za všech okolností jednu jedinou věc, a to, že nejsou podmínky pro to, aby ten, kdo stojí před soudem, byl usvědčen. Buď protože je nevinný, anebo že pro to nejsou dostatečné důkazy a příprava řízení se zatím ukázala jako nedostačující. Nebo to může znamenat, že v rámci řízení před soudem jednoznačně vyšly najevo skutečnosti, které říkají, že obžalovaný je nevinný,“ uvedl advokát Vlk s tím, že by žalobci měli tento institut využívat častěji. Podle jeho slov se totiž často stává, že soud nechají dojít do konce, v závěrečné řeči však navrhnou zproštění obžalovaného.

Ráno podnikatele Bojku

Incident se stal v roce 2013 v obci Herink u Prahy. Policisté tehdy pátrali po zhruba sedmi milionech korun ve zlatě, které podle jejich mínění mohly sloužit jako úplatky v aféře kolem státního podniku Řízení letového provozu. V té podle kriminalistů figuroval i bývalý senátor za ODS Tomáš Kladívko.

Domovní prohlídku prováděli v brzkých ranních hodinách také u Bojku doma, kam se dobývali beranidlem. „Manžel křičel dole, že to jsou zloději, a já nahoře. Křičel přes dveře, ať toho nechají, že zavolá policii a že má zbraň. A poté vystřelil do spodní části dveří," popsala tehdy manželka podnikatele Bojkua Pavlína v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Vystřelená kulka se odrazila od rámu dveří a trefila policistu, který stál za nimi. Za pokus o vraždu hrozilo podnikateli původně až osmnáct let vězení. Krajský soud v Praze mu vyměřil trest pět let za mřížemi, vrchní soud, který věc řešil v odvolacím řízení, mu trest o rok snížil. Konečnou sazbu čtyř let pak definitivně potvrdil i Nejvyšší soud, ačkoli se podnikatele Bojkua tehdy zastalo i Nejvyšší státní zastupitelství, podle kterého „nemůže být popsaný skutek trestným činem“. Podle nálezu Ústavního soudu nebylo prokázáno, že Bojku střílel s cílem policistu usmrtit.

Po stažení obžaloby se tak případ albánského podnikatele fakticky vrátil do přípravného řízení. "Nyní dochází k ještě absurdnější situaci, protože ve stádiu obviněného není vůbec žádná lhůta, kdy musí dojít k zastavení trestního stíhání a (Bojku) v tomto stádiu může zůstat klidně i několik let. V podstatě opět hrozí porušení ústavních práv," uzavřela Samková s tím, že v takovém případě přistane na stole ústavních soudců další stížnost.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme