Olomoucký kraj má nové vedení. Hejtmanem se stal Oto Košta z vítězného hnutí ANO

Novým hejtmanem Olomouckého kraje je lídr vítězného hnutí ANO Oto Košta. Zvolili ho v úterý zastupitelé na své ustavujícm zasedání. V čele úřadu nahradil Jiřího Rozbořila z ČSSD. V předchozím volebním období vládla Olomouckému kraji právě koalice sociálních demokratů s KSČM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr hnutí ANO v Olomoucké kraji Oto Košta

Lídr hnutí ANO v Olomoucké kraji Oto Košta | Foto: Český rozhlas

Pro Otu Koštu v úterý hlasovalo celkem 35 z 54 přítomných zastupitelů. Nový hejtman jim řekl, že za své priority ve funkci považuje zlepšení dopravní infrastruktury, snížení zadluženosti Olomouckého kraje a investice.

Prvním náměstkem má být podle koaliční smlouvy lídr ČSSD a poslanec Jiří Zemánek, druhým Jan Zahradníček z ANO a třetím lídr ODS Dalibor Horák. Počet náměstků hejtmana se zřejmě zvýší z dosavadních šesti na sedm.

Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede koalice složená z ANO, ČSSD a ODS. V 55členném zastupitelstvu Olomouckého kraje má 30 hlasů.

ANO a ČSSD budou v Olomouckém kraji vládnout s ODS. Rozdělily si posty náměstků i křesla v radě

Číst článek

V novém zastupitelstvu získalo ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti mandáty bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO.

V jedenáctičlenné krajské radě pak bude mít podle koaliční smlouvy ANO šest míst, tři obsadí ČSSD a dvě připadnou ODS.

Lidovci respektovali závěr vyjednávání o nové koalici a odešli do opozice. „My budeme velmi bedlivě sledovat jejich kroky, budeme k jejich řešením přikládat náš oponentní pohled. Budeme prostě dělat hlídacího psa demokracie, tedy to, co se od slušné, konstruktivní, ale přísné opozice očekává,“ připomíná lídr KDU-ČSL Ivo Slavotínek.

Nový hejtman Olomouckého kraje Oto Košta | Foto: Lenka Kratochvílová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme