Opožděný příjezd na pohřeb? Protokol prezidenta Kisky se teprve učí, říká mluvčí Klause

Po špatném počasí a chybě letových dispečerů se objevila další verze, jak vzniklo zpoždění české delegace na pohřeb exprezidenta Slovenska Michala Kováče. Podle Petra Macinky, mluvčího Václava Klause, mohla chyba nastat na straně slovenského protokolu. Podrobnosti však neuvedl. Úřad Andreje Kisky věc odmítá komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Canadair CL-600-2B16 Challenger 601-3A z české vládní letky

Canadair CL-600-2B16 Challenger 601-3A z české vládní letky | Foto: Fotobanka Profimedia

Spolu s prezidentem Milošem Zemanem byl na palubě českého speciálu i jeho předchůdce Václav Klaus. Letadlo však na pohřeb Michala Kováče, prvního slovenského prezidenta, dorazilo se zpožděním několika minut a kvůli tomu nebyla česká výprava vpuštěna do sálu. Ihned se proto vyrojily spekulace, zdali český protokol situaci nepodcenil a na smuteční akci vyrazil včas.

"Možná by bylo na místě nedémonizovat okamžitě českou delegaci, ale zkusit se férově podívat, jestli třeba za tím nemohlo být něco jiného, například na straně lidí, kteří se této nelehké práci teprve učí v kanceláři prezidenta Kisky," napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Přímo obviňovat slovenskou stranu prý ale také nechce.

"Netvrdím, že chyba byla zrovna tam, ale žádný učený z nebe nespadl," dodal ještě. Podle Macinky to údajně dokazuje i skutečnost, že po odchodu prezidenta Ivana Gašparoviče následoval "značný odliv" pracovníků protokolu kanceláře slovenského prezidenta. Sám bývalý prezident Klaus incident odmítl komentovat.

Podle mluvčího Institutu Václava Klause Macinky není třeba ihned vinit českou stranu. Protokol Kanceláře prezidenta republiky je prý jeden z nejlepších na světě. "V mezinárodním rozsahu mnohem větší a logisticky nesrovnale komplikovanější státní pohřeb prezidenta Václava Havla, který byl dokonale připravený a zvládnutý v méně než pěti dnech, a to zejména těmi stejnými pracovníky, jimž je nyní některými našimi hloupými novináři nasazována psí hlava za jakési zpoždění při cestě na Slovensko," uzavřel Macinka.

Počasí, nebo dispečeři?

Na dotazy Zpravodajského webu Českého rozhlasu reagoval i úřad Andreje Kisky. Kde vzniklo několikaminutové zpoždění na příjezdu české delegace a zdali se nejednalo o chybu u slovenského protokolu, však odmítl komentovat. "Nebudeme se vyjadřovat," napsal stručně slovenský hradní mluvčí Roman Krpelan.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nejprve zpoždění vysvětloval špatným počasím. Proto prý česká hlava státu dorazila na pohřeb do Bratislavy až na závěr kondolencí. Podle informací ze slovenského letiště ale panovalo ten den běžné počasí a let proběhl bez komplikací. Později mluvčí Ovčáček ještě uvedl, že viníkem je řízení letového provozu v Praze.

Odmítáme, že můžeme za zpoždění letu, Ovčáčkova slova jsou lživá, brání se odbory dispečerů

Číst článek

V duelu Radiožurnálu ale mluvčí letových dispečerů vysvětlil, že nic jako absolutní přednost v letovém provozu neexistuje. "Státně důležitý let nemá absolutní přednost před ostatním provozem, má přednost před vydáváním letových povolení a to také dostal," uvedl Klíma ve vysílání.

Ještě v době, kdy prezidentský speciál popojížděl po letištní dráze, obdržel podle mluvčího Klímy povolení k přistání let společnosti Travel Servis. Kdyby prý ale dispečeři v tu chvíli upřednostnili delegaci v čele s Milošem Zemanem, ohrozili by provoz na letišti i posádku obou letadel.

POSLECHNĚTE SI: Celý duel si můžete poslechnout v archivu Radiožurnálu ZDE.

Za první zpoždění si přitom podle letových dispečerů může sama prezidentská posádka. "Letový plán měl (letoun) podaný na 8.30 hodin, o povolení požádal v čase 8.35 hodin. Ze strany pilota nebyla podána žádná časová urgence," uvedl ještě Klíma.

Jiří Ovčáček ale v debatě na Radiožurnálu trval na svém, že dispečeři prý upřednostnili jiný let, a slova mluvčího Klímy označil za antizemanovskou kampaň. "To jsou laciné řeči. Je velmi laciné a mediálně vděčné kopnout si do pana prezidenta," uvedl Ovčáček s tím, že to považuje za neprofesionální.

Další verze Zemanova zpoždění. Zdržel ho jiný let, tvrdí Ovčáček. Dispečeři: Nesmysl

Číst článek

Podle časového harmonogramu, který dopředu ohlásila slovenská strana, mohla zahraniční delegace kondolovat Kováčově rodině v 11.30. V tu dobu přijel i slovenský premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska. Prezident Miloš Zeman na místo dorazil v 11.44. Organizátoři už ale českou výpravu do sálu nepustili, Klaus se Zemanem kondolovali před hradem při smutečním průvodu.

"Program byl mírně urychlen, což ale nelze přičítat slovenskému protokou za chybu. Naopak lze vysoce ocenit, že umožnil panu prezidentovi poklonit se památce Michala Kováče," napsal ještě Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Ovčáček.

Ondřej Golis, Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme