Osvobození majitelky growshopů neplatí. Nejvyšší soud ho zrušil a případ vrátil na začátek

Jeden z mála osvobozujících rozsudků v kauze growshopů je minulostí. Pravomocný verdikt v případu provozovatelky obchodů s pěstitelskými potřebami Renaty Zoubelové podle zjištění Zpravodajského webu Českého rozhlasu zrušil Nejvyšší soud. Podnikatelku tak čeká soudní kolečko od nuly. Zoubelovou přitom obvodní a poté i městský soud zprostil obžaloby ze šíření toxikomanie. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však podal dovolání v její neprospěch. A Nejvyšší soud mu v říjnu vyhověl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Levický a Renata Zoubelová

Martin Levický a Renata Zoubelová | Foto: printscreen Facebooku

"Usnesením Nejvyššího soudu z 18. října 2016 byla věc přikázána Obvodního soudu pro Prahu 2, aby věc v potřebném rozsahu projednal a znovu rozhodl," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

A informaci potvrdil také Zoubelové manžel Martin Levický. "Zamítli všechno. Všechna osvobozující rozhodnutí soudů. Jde to znova k paní Chaloupkové (soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Hana Chaloupková, pozn. red.)," uvedl.

Další rána pro Otipku z growshopu. Soudy opět otočily a zabraly mu zboží za 12 milionů

Číst článek

Osvobodily ji dva soudy
Zoubelová s Levickým vedla growshopy v Praze a Jičíně. Před soudy kvůli šíření toxikomanie však stanula pouze ona, protože figuruje v obchodním rejstříku jako jejich provozovatelka. Levického ale potrestaly za pěstování marihuany a zákaz řízení kvůli marihuaně za volantem. Jeho družku naopak Obvodní soud pro Prahu 2 a později i Městský soud v Praze zprostily obžaloby.

"Právní stát nemůže ani v otázkách drogové kriminality postupovat nahodile či měnit koncepci postupu podle toho, jaké volby se právě blíží a který voličský elektorát je aktuálně zajímavé oslovit," zkritizovala v rozsudku soudkyně Chaloupková postup policie vůči Zoubelové a dalším majitelům growshopů.

Nejvyšší státní zástupce se ale proti rozsudkům postavil a letos v dubnu podal dovolání. Soudům vytkl opomenutí důkazů v neprospěch Zoubelové nebo špatné vyhodnocení jejího chování. "Musela být nejméně srozuměna s tím, že její činnost směřuje k podpoře produkce konopí právě pro jeho specifické psychoaktivní účinky," argumentoval Zeman.

'Nečekal jsem, že vyhrajeme'
Levický podle svých slov tušil, že Nejvyšší soud Zemanovi vyhoví. "Nečekal jsem, že vyhrajeme. Všichni nám říkali, že se budou odvolávat do doby, než nás zničí," poznamenal. Kauzu v prosinci bude opět projednávat Obvodní soud pro Prahu 2.

Policie jeho manželku obvinila při celorepublikovém zátahu proti growshopům v roce 2013. Ji a další provozovatele obchodů obvinila z toho, že vedle pomůcek k pěstování marihuany nabízeli materiály navádějící k užívání drogy. Protidrogová jednotka zasahovala na základě paragrafu o šíření toxikomanie a výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu za šíření toxikomanie odsouzeni majitelé květinářství. Podnikatelům hrozí za šíření toxikomanie až tři roky za mřížemi, od soudů však většinou odcházeli s podmínkami.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme