Osvojení partnerova dítěte staví registrované partnerství na roveň manželství, tvrdí Langšádlová

PRO A PROTI. První pár gayů v registrovaném partnerství splnil všechny podmínky a otevřela se mu tak cesta k adopci dítěte. Vláda chce zároveň homosexuálům umožnit osvojení partnerova biologického dítěte. Takzvané přiosvojení má zajistit novela zákona o registrovaném partnerství. O této změně, která by poskytla větší právní jistotu dětem v registrovaných partnerstvích, se diskutuje už několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. celostátní sněm TOP 09, Helena Langšádlová

3. celostátní sněm TOP 09, Helena Langšádlová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Není to nic nového. Je to něco, co je k dispozici pro různopohlavní páry, a my máme pocit, že by to mělo být i pro ty stejnopohlavní,“ uvedl v pořadu Pro a proti sociolog Zdeněk Sloboda, spoluzakladatel Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci hlasují o návrhu zákona umožňující tzv. přiosvojení dětí homosexuálními páry. Potřebujeme tento návrh? Hosty Karolíny Koubové byli poslankyně Helena Langšádlová a spoluzakladatel Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu Zdeněk Sloboda.

„Pokud si třeba manželka přináší do nového manželství dítě z předchozího vztahu, tak potom nový manžel má možnost si z důvodů vyživovacích povinností nebo dědictví dítě přiosvojit,“ uvedl Sloboda konkrétní příklad.

„Konzervativní hodnoty jsou o rodině, vzájemnosti a podpoře. To, že gayové a lesby vytvářejí rodinné jednotky, kde pečují o děti a chtějí si být vzájemnou oporou úplně stejně jako různopohlavní páry, je vlastně velmi silnou konzervativní hodnotou. Tito lidé tak velebí koncept rodiny v tradiční podobě,“ upozornil sociolog.

Záměrem návrhu je, aby sociální rodič, tedy ten, který o dítě pečuje, ale i dítě samo nemuselo neustále v každý moment svého života okolí vysvětlovat, jaká je jeho rodinná situace.

„Proto vůbec nevidím důvod, proč to neošetřit právně, a tuto celu nejistotu, která vytváří stres na rodiče i děti, neustále prohlubovat jen proto, že dbáme nějakých konzervativních hodnot, které v České republice ve velké většině neplatí,“ shrnul Sloboda.

Novela není potřeba, odmítá Langšádlová

Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová je ale přesvědčena, že tato právní úprava není vůbec potřeba. Novela jde podle ní mimo tradiční rámec právního pojetí rodiny. „Dává vlastně registrované partnerství na roveň manželství,“ namítla.

Homosexuálové by si mohli osvojit dítě partnera. Novelu schválila vláda

Číst článek

„Tento návrh úplně prolamuje stávající vnímání, na kterém je v rámci západní evropské civilizace chápáno právní postavení rodiny,“ upozornila politička.

Zopakovala, že norma není potřeba proto, že každé dítě má dva biologické rodiče, muže otce a ženu matku. „A když žena s dítětem vstoupí do jiného partnerství, třeba i s jinou ženou, tak je to stále ona, kdo vytváří ve vztahu k dítěti rodinu,“ dodala.

„V případě, že i v takovém vztahu matka zemře, má dítě stále ještě biologického otce, který by měl mít přednost. V případě, že nemá, tak existuje institut osvojení. Právě proto se právníci domnívají, že tento návrh je zcela nadbytečný. I v běžném životě funguje institut osoby žijící ve společné domácnosti,“ odmítla návrh zákona Langšádlová.

Pořad Pro a proti odvysílal Český rozhlas Plus.

Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme