OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kšeftování s intimními nahrávkami Jindřicha Forejta. ‚Za 70 tisíc je to vaše‘

Za koncem Jindřicha Forejta ve funkci šéfa hradního protokolu prý stojí „osobní a zdravotní důvody“. Na Pražském hradě však končí přesně v době, kdy redakce českých médií obchází dva muži. Ti nabízejí údajně kompromitující nahrávku hradního ceremoniáře, na které má šňupat bílý prášek. Zpravodajský web Českého rozhlasu připravil přehled otázek a odpovědí, co vše zatím o údajně intimní kauze Forejta víme.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Jindřich Forejt | Foto: Martin Svozílek

O čem je údajné intimní video?

Na intimním videu, které pořídili neznámí muži, má být odhalený šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Ve společnosti dalších lidí má z knihy šňupat bílý prášek. Muži, kteří video nabízí k prodeji, tvrdí, že se jedná o drogy. Sám Forejt se k nahrávce prozatím nevyjádřil.

Kdo s videem obchodoval?

Redakcím nahrávku nabízel muž, který se představil jako B. H. Tvrdil o sobě, že je dealerem drog a dodavatelem eskortních služeb. Zároveň má prý blízko k osobě, která nahrávku v bytě Forejta pořídila.

„Myslel si, že je nedotknutelnej,“ sdělil jeden z mužů reportérovi Českého rozhlasu.

Druhý z mužů s iniciály M. R., který se na redakci s nabídkou koupi obracel, je podle svých slov jen prostředníkem. Měl údajně jen pomoct s tím, aby se intimní video dostalo na veřejnost.

Proč muži požadují peníze?

Důvodem, proč muži za intimní nahrávky požadovali peníze, byla podle jejich tvrzení snaha smazat dluh, který po Forejtovi zůstal. Muž tvrdil, že šéf hradního protokolu si u něj objednal služby, za které ale nezaplatil.

„Dluží za ty sr***y, co dělá, za to dluží peníze. Ale já vám k tomu víc říkat nemůžu,“ uvedl pouze.

Reportér Českého rozhlasu ho proto upozornil na to, že se jedná o vydírání. Na to se muž ohradil s tím, že jen chce, aby se veřejnost dozvěděla pravdu.

„Jestli si to někdo vezme a nechá si to v šuplíku proti Forejtovi, tak je mi to úplně jedno. Hlavní je, že bude zaplacen dluh, co způsobil. Forejt si to zaplatí tím, že na něj je ta nahrávka. Když nechce zaplatit sám, co dluží, tak se to zaplatí tímhle,“ dodal muž.

Printscreen z videí s Jindřichem Forejtem z webu Hlídací pes | Foto: repro

Jak a kde video vzniklo?

Reportérovi Českého rozhlasu jeden z mužů popsal, že nahrávka údajně vznikla u Forejta v bytě na Praze 5, kam si pozval společnost. Hradní protokolář o nahrávání nevěděl.

„Když tam všichni šli, tak se museli svléknout a nechat telefony na jedné hromadě v předsíni. On (jeden z účastníků; pozn. red.) šel telefonovat přítelkyni, měl telefon v kapse, ale je to výborně natočené, v krásné kvalitě,“ popsal.

Je to trestné?

Podle českého trestního řádu není užívání drog trestné, to až v případě, pokud osoba požívá drogy při činnosti, při které by neměla.

„Trestné není samotné užití drogy, ale množství dané látky, což se liší i podle typu drogy. Minimálně přestupkem je (její) držení, trestný čin by to mohl být, pokud by množství bylo větší než malé. U kokainu to je jeden gram,“ vyjmenovává právnička Hana Fidesová z Kliniky adiktologie Univerzity Karlovy.

Forejt se vzdal místa šéfa hradního protokolu. Z osobních a zdravotních důvodů, tvrdí Ovčáček

Číst článek

„Záleží ale na charakteru práce. Někdy (užívání drog) může naplňovat trestný čin, například ohrožení pod vlivem návykové látky, jindy to může znamenat hrozbu výpovědi či odejmutí osobního ohodnocení. Není to jednoznačné,“ doplnila Fidesová.

Může video představovat bezpečnostní riziko?

Pokud se potvrdí pravost nahrávky a fakt, že Forejt na záznamu užívá drogy, může představovat bezpečnostní riziko. Ve funkci hradního ceremoniáře totiž působil už za doby Václava Klause. I po boku Miloše Zemana byl jedním z jeho nejbližších spolupracovníků.

V takovém případě by riziko bylo mimořádné. “Bezpečnostní riziko je hlavně to, že takové věci vůbec dělá,” uvedl pro server Hlídacípes.org bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Bezpečnostní riziko by totiž spočívalo ve vydíratelnosti samotného Forejta. Podle dobře informovaného zdroje z Pražského Hradu se pak další riziko skrývá v tom, že Forejt před cizími účastníky večírku údajně vyřizoval i pracovní záležitosti.

Má Forejt prověrku?

Podle Randáka by totiž Forejt coby vysoce postavený státní úředník nemohl mít v takovém případě bezpečnostní prověrku.

Hradní mluvčí ale na dotaz, zdali Forejt bezpečnostní prověrku má, případně na jaký stupeň, neodpověděl. „Touto informací nedisponuji,“ uvedl pouze. A může ji zjistit? „Nikoliv,“ dodal.

Případným kompromitujícím videem by se při rozhodování o udělení prověrky či u osoby, která už ji má, zabýval Národní bezpečnostní úřad. „Obecně lze uvést, že takovou skutečností, která by mohla mít vliv na vydání osvědčení nebo platnost vydaného osvědčení, jsou samozřejmě i případné informace o požívání drog,“ sdělil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí úřadu Radek Holý. Jestli by věc následně vedla až k odebrání prověrky, prý nelze obecně říct.

„Tyto informace se vyhodnocují ve vzájemných souvislostech a v každém konkrétním případě individuálně podle zákonných hledisek,“ doplnil Holý.

Věděl Hrad o nahrávce a jak s touto informací naložil?

Muži, kteří video nabízeli, reportérovi Českého rozhlasu tvrdili, že se nejprve obrátili na zaměstnance Pražského hradu. Těm chtěli video nabídnout s tím, že bude následně sloužit jako kompromitující materiál. Jestli se jim to podařilo, není v tuto chvíli jasné. Server Neovlivní.cz uvedl, že muži po lidech z prezidentské kanceláře požadovali peníze.

Zdali o intimní nahrávce Hrad věděl, mluvčí Ovčáček nekomentoval. A nesdělil ani, jestli úřad hlavy státu v této záležitosti nějaké kroky podnikl. „Estebáckými záležitostmi, která média prezentují, se nehodlám zabývat,“ napsal Ovčáček.

Dobře informovaný zdroj z okolí prezidenta ale připustil, že o existenci nahrávky Hrad věděl z neoficiálních informací, nabídku na koupi videa ale údajně nedostal. Sám Forejt své zaměstnavatele před existencí kompromitujícího materiálu nevaroval. Koncem minulého týdne se na Hrad měla dostat informace o blížícím se zveřejnění videa a proto byl v pátek odebrán Jindřichu Forejtovi vstup do areálu Hradu.

Komu muži video nabízeli?

Nabídka na kompromitující video se v českých redakcích objevila zhruba před třemi měsíci. Dva muži nahrávku podle serveru Neovlivní.cz nejprve nabízeli za 2,5 milionu korun. Když je několik redakcí odmítlo s tím, že nelze ověřit pravost záběrů, muži cenu snížili.

Jeden z nich sdělil reportérovi Českého rozhlasu, že video chtěli prodat i televizi. „Nově se to nabízelo za 250 tisíc, pak jsme se sešli s Echem,“ sdělil. Web Echo24.cz tuto informaci v pondělí potvrdil a uvedl, že redakce měla možnost část nahrávky dokonce vidět. Podobnou nabídku dali muži podle jejich tvrzení také vydavatelství Mafra či deníku Blesk.

Hříchy protokoláře Forejta: telefonát s Bradym, neviditelný Schapiro i neoprávněné používání titulu

Číst článek

Český rozhlas se videonahrávku rozhodl nekoupit, cena tehdy činila 70 tisíc. Nicméně dál se pokoušel informace ověřit s tím, zdali Forejt coby blízký spolupracovník prezidenta České republiky nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Nabídka se zároveň měla dostat i za hranice. „On to teď zkouší na vlastní pěst nabídnout na Slovensku za 4000 eur,“ popsal jeden z prodávajících mužů kroky svého kolegy.

Nahrávku nakonec koupil server Hlídacípes.org. Ten se celé video rozhodl nezveřejnit, nicméně publikovat několik printscreenů. Z nich je patrné, že osoba, která se podobá Jindřichu Forejtovi, šňupe z knihy bílý prášek.

 

Mohlo by vás také zajímat

Datová analýza: Zeman je prezidentem voličů ČSSD, KSČM a ANO. Vadí TOP 09 a Pirátům Datová analýza: Zeman je prezidentem voličů ČSSD, KSČM a ANO. Vadí TOP 09 a Pirátům

Detailní analýza průzkumů veřejného mínění ukazuje, kdo jsou prezidentovi věrní. U Zemana jsou to voliči levice, Klausovi věřili vedle ODS také zelení.

 
Web Hlídací pes koupil intimní nahrávky Forejta. Šňupe na nich bílý prášek Web Hlídací pes koupil intimní nahrávky Forejta. Šňupe na nich bílý prášek

Odchod šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta může souviset s kompromitujícími nahrávkami intimního rázu, které se objevily mezi...

 
Trumpová má lepší češtinu než já, směje se žena velvyslance Schapira. Na Ovčáčka nereagovala Trumpová má lepší češtinu než já, směje se žena velvyslance Schapira. Na Ovčáčka nereagovala

ROZHOVOR. Tamar Newbergerová pracovala desítky let jako počítačová expertka. Když se její muž Andrew Schapiro stal velvyslancem USA...

 
 

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme