OTÁZKY A ODPOVĚDI. Seznam kandidátů na státní vyznamenání vzniká i rok dopředu

Někteří politici v sobotu odmítli účast na hradních oslavách 28. října. Reagují tak na spor kolem vyznamenání Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana. S jakým předstihem vzniká seznam kandidátů na státní ocenění - a dostanou do ruky oficiální pozvánku z Hradu? Přinášíme odpovědi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB | Foto: Filip Jandourek

Potvrdilo se, že Hrad Jiřího Bradyho vyřadil ze seznamu?

Zatím ne. Podle Hradu totiž prezident Miloš Zeman v pátek nikoho ze seznamu nevyškrtnul. Navíc oficiální listinu kancelář ještě nevydala.

Jiří Brady ale ve svém prohlášení potvrdil, že se mu 14. října telefonicky ozval ředitel protokolu prezidenta republiky Jindřich Forejt, aby mu oznámil, že obdrží Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Potvrdila to i dcera Bradyho Lara Hana Brady. „Volali před týdnem, že chtěli organizovat protokol a jak to bude všechno,“ uvedla pro ČRo.

Seznam kandidátů tedy ještě není připravený?

Soupis je hotový, oficiálně ho ale Hrad nezveřejnil. K podpisu ho zatím dostal premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Ten pro denik.cz potvrdil, že mezi návrhy jméno Jiřího Brady nebylo.

S jakým předstihem se seznam připravuje a kdy se kontaktují kandidáti?

Prezident nejdříve dostává návrhy na státní vyznamenání. Potom má ohledně udělení ocenění poslední slovo. Samotný seznam kandidátů ale vzniká už s velkým předstihem, jak potvrdil i bývalý ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Pavel Fišer. „Seznam se připravuje rok dopředu, možná dokonce i víc let. Někdy je totiž kandidátů na vyznamenání více, takže se odkládají na další rok,“ sdělil ČRo.

Jiří Brady. | Foto: ČTK Jaroslav Richter

Stačí telefonická pozvánka nebo chodí i nějaké oficiální písemné oznámení?

Oznámení po telefonu by mělo stačit. Alespoň to tak bylo i v případě zpěváka Vladimíra Mišíka. Ten se na seznamu kandidátů objevil před třemi lety. Podle něj ho kancelář prezidenta o předávání cen informovala už s několikadenním předstihem. „Nevím přesně na dny, ale bylo to zhruba týden před daným termínem, ne-li dřív. Volal mi pan Forejt a sdělil mi, že vyznamenání dostanu,“ řekl ČRo Vladimír Mišík, který nakonec státní vyznamenání převzít odmítl. Stejně tak to v minulosti udělal například i filmař Jan Švankmajer.

ČRo, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme