Paruka pro Lucii: Děčínské kadeřnictví věnovalo nové vlasy dívce s genetickou poruchou

Kadeřnictví v Děčíně shromažďuje vlasy dárců na výrobu paruk pro onkologické pacienty. Celý projekt funguje už skoro rok, za tu dobu rozdali šest paruk. U té poslední se ale nejednalo o ženu s rakovinou - nové vlasy dostala čtrnáctiletá Lucie s genetickou poruchou, kvůli které jí nerostou vlasy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Mrázková s rodinou

Lucie Mrázková s rodinou | Foto: Daniela Pilařová | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsem holkám ve škole říkala, že budu mít vlasy, tak tomu nevěřily,“ říká Lucie Mrázková z Děčína, které prý kamarádky pomůžou s tím, jak se o nové vlasy starat.

Dívku její genetická porucha velice trápila, a tak se Kateřina Hronková, která projekt darování vlasů před necelým rokem rozjela, rozhodla, že další adeptkou na nový vlasový porost bude právě Lucie.

Do Děčínského kadeřnictví přijela celá rodina Mrázkova. Svou vnučku dorazila podpořit i paní Milada Bartůšková, babička Lucie. “Je úplně nádherná, takhle ji vidím úplně poprvé,“ neudržela své dojetí.

Matka Lucie společně se svou další dcerou přispěly svými ustřihnutými loknami i do velké krabice, kde se vlasy v děčínském kadeřnictví shromažďují. „Je to skvělé, byly na pochybách, ale tady je ta atmosféra a síla okamžiku dorazily,“ říká otec Lucie Jan Mrázek.

Děti i dospělí v Děčíně darují své vlasy na pomoc nemocným

Číst článek

Jejich krok pochvalovala i samotná Lucie. „Je to úžasné. Na moji paruku se daly nějaké vlasy a tím, že darovaly své vlasy, doplnily zásoby za to, co (kadeřnice) daly mě,“ dodala.

Podle majitelky kadeřnictví Kateřiny Hronkové je o darování vlasů zájem. „Poštou nám své vlasy darovalo 141 dárců a v samotném saloně 63. Máme 8220 gramů vlasů,“ říká. Ne všechny se ale na výrobu paruky hodí.

„Zbytek vlasů používáme do výkupu a z utržených peněz financujeme náklady na výrobu paruk,“ dodává Hronková, která se snaží založit oficiální nadaci, jež by projekt nadále zaštiťovala. Na sociálních sítích se totiž najdou lidé, kteří jí obviňují z výnosného obchodu s darovanými vlasy. „Mohla bych jim předložit řádné účetnictví právě vznikajícího nadačního fondu, je to k nahlédnutí u nás pro kohokoliv a pro jakéhokoliv dárce,“ říká.

Předání se také zúčastnila vlásenkářka, která s děčínským kadeřnictvím spolupracuje. Ta hned vzala míry na sedmou paruku, hotová bude za tři týdny.

Daniela Pilařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme