Pelikán u 'výslechu': Policisté ztrácí tah na branku, nad reformou elitních útvarů visí otazníky

Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie vyšetřuje všechno a nic, řekl novinářům po výslechu před poslanci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr patřil mezi kritiky reformy. Podle něj dodnes nebyly rozptýleny obavy, které změny u policie doprovázely. Před komisí v pondělí vypovídal také bývalý šéf olomoucké pobočky GIBS Tomáš Uličný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Rober Pelikán (vlevo) a předseda vyšetřovací komise Pavel Blažek.

Ministr spravedlnosti Rober Pelikán (vlevo) a předseda vyšetřovací komise Pavel Blažek. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Pelikán před poslance přišel mimo jiné kvůli tomu, že jako kritik reformy hrozil rezignací, ale ministerské křeslo neopustil. „V první řadě bych chtěl znovu upřesnit, že jsem nikdy neavizoval svoji rezignaci, že jsem avizoval to, že pokud k tomu (reformě) dojde, tak zvážím, zda bude mít smysl, abych dále v té funkci setrvával," řekl Pelikán.

Dodal, že jeho setrvání ve funkci smysl má, protože jeho resort má výsledky. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) to označil za neskromnost.

Sloučení útvarů policie navrhl Šlachta už před lety, řekl před komisí bývalý ministr vnitra Pecina

Číst článek

Ministr od počátku není nakloněn ani sněmovní komisi. „Už když se komise zřizovala, tak jsem vyjadřoval svůj názor, že to zadání je tak bezbřehé, že mám obavu, že ta komise bude vyšetřovat všechno a nic. Mám trochu pocit, že tak to trochu i je," řekl v pondělí Pelikán.

Podle něj mu poslanci kladli obecné dotazy. „Zopakovali jsme si moje hodnocení všech událostí. Nemyslím, že jsem mohl přinést světlo do těch událostí, a asi jsem ho ani nepřinesl," dodal Pelikán.

Podle něj pochybnosti kolem reorganizace nebyly a ani nemohou být rozptýleny. Prohlásil také, že má neoficiální informace z nového útvaru, podle kterých se u policistů "vytratil tah na branku". Z vyjádření prý také cítí nespokojenost s novým řízením útvaru. „Jsou to neoficiální vyjádření jednotlivců," řekl Pelikán.

Výslech na 45 hodin

Po Pelikánovi přišel před poslance vypovídat bývalý ředitel olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný. Ten sněmovní komisi řekl, že ho policisté kvůli kauze Vidkun vyslýchali v kuse 45 hodin. Během toho u něj udělali i domovní prohlídky. Uličný na možné nezákonnosti upozornil komisi. Více konkrétní ale být nechtěl.

Tomáš Uličný byl jedním z podezřelých v kauze Vidkun, během které tehdejší protimafiánský útvar v čele s Robertem Šlachtou zadržel několik vysoce postavených policistů, i bývalého olomouckého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. Tomáš Uličný ale zatím nebyl z ničeho obviněn.

Někteří lidé budou před komisí vyslechnuti znovu. Na úterý si komise pozvala bývalého šéfa ostravské expozitury Útvaru odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Výsledky vyšetřování by měly být známy do konce ledna.

ČTK, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme