Pivo při práci není důvod k výpovědi, rozhodl soud

Pracovník ocelárny Vítkovice Steel nadýchal při náhodné kontrole 0,32 promile. Krevní testy později ukázaly 0,11 promile. To vedlo k jeho výpovědi za hrubé porušení pracovní povinnosti. Vedoucího provozu Petra Němce se ale zastal vrchní soud. Zaměstnavatelé se bojí precedentu. Informují o tom Lidové Noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospoda, restaurace, pohostinství, pivo (ilustační foto)

Hospoda, restaurace, pohostinství, pivo (ilustační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle soudu nemůže firma zaměstnance, který nadýchal, vyhodit. Petra Němce, který v ocelárnách pracoval 18 let, se zastaly okresní, krajský i Nejvyšší soud.

Rozsudek Nejvyššího soudu je pravomocný. Společnost Vítkovice Steel už na jeho základě zaplatila Němcovi odškodné a ušlou mzdu.

„Vnímáme to jako špatný signál pro zaměstnavatele, kteří se snaží zachovat vysokou úroveň bezpečnosti práce a ochrany zdraví,“ okomentoval verdikt mluvčí společnosti Jaromír Krišica.

Pivo není iontový nápoj, varuje specialista. Alkohol běžcům kazí výsledky tréninku

Číst článek

V Nečasův prospěch hrál především znalecký posudek, podle kterého je hladina do 0,2 promile neprůkazná. Tu může mít v krvi i abstinent třeba v důsledku trávení oběda.

Odborný posudek také tvrdí, že promile mezi 0,31 a 0,49 dokazují, že člověk pil, ale nemělo by ho to nijak ovlivnit při výkonu povolání. Hodnota 0,2 promile odpovídá u průměrně velkého muže jednomu dvanáctistupňovému pivu, 0,49 promile pak dvěma.

„Paradoxní je, že kdyby naměřili 0,32 promile řidiči, vedlo by to k nejvážnějším sankcím včetně zákazu činnosti. Názor, jejž teď vyslovily soudy, fakticky vede ke schvalování toho, aby určitá míra ovlivnění alkoholem na pracovišti byla tolerována,“ řekla novinám expertka na pracovní právo Nataša Randlová.

Zaměstnavatelé se nyní obávají precedentu. Ve velkých firmách totiž panuje nulová tolerance k alkoholu. Podle ředitele Výzkumného ústavu bezpečnosti Stanislava Malého vypitá sklenička v práci představuje zásadní riziko pro lidi, stroje i výrobu. Na druhé straně stojí názory odborů, které se domnívají, že Češi verdikt nezneužijí jako výzvu k pracovnímu popíjení.

„Jedná se o rozhodnutí v konkrétním případě. Nemůžeme z něj vyvozovat všeobecnou platnost,“ sdělil Vít Samek, místopředseda Československé konfederace odborových svazů.

Současně ovšem platí, že se objevují případy, kdy zaměstnavatelé měření promile využívají k tomu, aby snížili stavy, aniž by museli vyplácet odstupné. Například když přijde kontrolor s testerem těsně poté, kdy si kolegové připili na svatbu či narozeniny.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme