Pod kým se třese židle? Ministři ČSSD jsou v nejistotě, Sobotka bude o změnách ve vládě jednat se Zemanem

Sociálně demokratičtí ministři zůstávají v nejistotě. Vláda má za sebou první schůzi od premiérova oznámení, že chce do měsíce vyměnit některé ministry za ČSSD. Připadají mu unavení. Reaguje tak na porážku strany v krajských a senátních volbách. Jako první šel k premiérovi na pohovor ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Jestli ve vládě zůstane, komentovat nechtěl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Šéf zdravotnictví při odchodu ze Strakovy akademie odpověděl, že neví, jestli ve vládě zůstane.

„Nechávám to na panu premiérovi. Podle mě je důležité, aby uspěla sociální demokracie. Já si umím úplně dobře přestavit, že moje role bude role ministra, nebo bude nějaká jiná, to je na panu premiérovi,“ komentoval schůzku Němeček.

Skončit ve funkci by mohl také Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a předseda Legislativní rady vlády. Ten nechtěl termín schůzky prozradit s tím, ať ho oznámí premiér.

„Já nevím, jestli bych mluvil o jistotě, ale myslím si osobně, že se nemám čeho obávat. Kdyby byl člověk rozklepaný od prvního dneů kdy nastoupí do funkce, kdy náhodou může skončit, tak by to nemělo cenu,“ uvedl Dienstbier.

Na rozdíl od Sobotky jsem úspěšný politik, možná mu navrhnu odvolání Hermana, řekl prezident Zeman

Číst článek

Termín svého pohovoru nechtěla říci ani ministryně práce Michaela Marksová - má o něm prý když tak informovat předseda vlády.

Minist průmyslu Jan Mládek nabídl svou rezignaci už po prohraných senátních volbách na Táborsku, premiér ji odmítl.

„Ministr, který by nebyl vůbec unavený, tak ten nepracuje. Ale necítím se tak unavený, abych nemohl pracovat dál,“ uvedl Mládek. Na schůzku k Sobotkovi jde ve středu.

V úterý má Sobotka kvůli avizovaným změnám ve vládě jet za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. Prezident mu možná navrhne, aby odvolal také ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL kvůli tomu, že podle Zemana lhal v případu údajně slíbeného státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho.

„Já to hodnotím tak, že razancí svých výroků potvrzuje (prezident) pouze to, co jsem řekl. Já na svých výrocích nemusím měnit vůbec nic, protože jsem od začátku mluvil pouze čistou pravdu,“ trvá na svých slovech šéf kultury.

Kompetenci nahradit Hermana jako ministra mají premiér nebo předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Mí legitimní představení jsou předseda strany a předseda vlády. To je plně jejich kompetence, pokud by usoudili, že je třeba něco změnit,“ dodal Herman.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme