Pohřeb kardinála Vlka. Rakev uložili do arcibiskupské hrobky. 'Pán Bůh zaplať a díky za všechno.'

SLEDOVALI JSME ONLINE. Duchovní uložili v sobotu odpoledne rakev se zesnulým kardinálem Miloslavem Vlkem do arcibiskupské hrobky v katedrále sv. Víta. Obřadu přihlíželo přes 2000 lidí. Pohřeb ukončil poslední rozloučení s kardinálem, který zemřel před týdnem ve věku 84 let.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duchovní ukládají rakev s ostatky kardinála Miloslava Vlka do arcibiskupské hrobky v zadní části katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner pronesl několik slov

Duchovní ukládají rakev s ostatky kardinála Miloslava Vlka do arcibiskupské hrobky v zadní části katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner pronesl několik slov | Zdroj: ČTK

Poslední rozloučení s kardinálem Miloslavem Vlkem začalo ve svatovítské katedrále v 11 hodin. Chrám zdobila padesátka květinových věnců a červené anturie, které měl kardinál rád. Zazněla i jeho oblíbená liturgická hudba z dílny Petra Ebena.

Zádušní mši sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Připomněl Vlkovu snahu o obnovu významu církve po převratu v listopadu 1989 i budování úřadu Arcibiskupství pražského.

„Loučíme se s pražským arcibiskupem, nástupcem kardinála Tomáška, kterému připadl úkol vystavět budovu církve ve svobodném, suverénním a demokratickém státu,“ řekl Duka a zmínil také kardinálovu pomoc při budování církevního školství a položení základů arcidiecézní charity.

Kázání před uložením rakve do arcibiskupské hrobky pronesl plzeňský emeritní biskup František Radkovský, který připomněl Vlkovo působení za socialismu.

03829304.jpeg
Zádušní mši slouží pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Léta totality pro něj byla stálou zkouškou. Se svou přímou a energickou povahou byl pro tehdejší režim a jeho strážce byl velkým nepřítelem. A oni mu to dávali velmi pocítit,“ řekl Radkovský.

Zmínil také kardinálovu oddanost Bohu. „Dával Boha ve svém životě na první místo. Dával mu přednost před vším ostatním,“ dodal.

Obřady posledního rozloučení pak vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Rakev neslo k hrobce arcibiskupů v zadní části katedrály sv. Víta osm lidí, mimo jiné biskup Tomáš Holub, biskup Vlastimil Kročil a Jan Kotas, bývalý sekretář kardinála. V hrobce byl naposledy před 25 lety pohřben kardinál František Tomášek.

Poslední slova patřila bývalému knězi a ministru kultury Danielu Hermanovi z KDU-ČSL. „Vážený otče, kardinále, drahý Miloslave. Jménem tvých spolupracovníků z Budějovic, z Prahy, jménem tvých blízkých přátel, Pán Bůh zaplať a díky za všechno," řekl na závěr obřadu.

S kardinálem Miloslavem Vlkem se přišlo rozloučit více než 2000 lidí. Byli mezi nimi i politici, do svatovítské katedrály přišli mimo jiné ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za ANO a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Pohřbu se zúčastnili také vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, manželka ministra obrany Veronika Žilkovánebo ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Na poslední smuteční rozloučení naopak nepřišel prezident Miloš Zeman, který své rozhodnutí oznámil předem. Na pohřeb poslal smuteční věnec.

Kardinálovu památku mohli lidé uctít ještě před samotným pohřbem. Rakev s jeho tělem církev na dva dny vystavila na Hradčanech.

03829124.jpeg
Loučení s kardinálem Miloslavem Vlkem v kostele sv. Benedikta

ČTK, Anna Jadrná, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme