Pokud informace nebyla správná, omlouvám se, prohlásil Zeman k 'neviditelnému Schapirovi'

Prezident Miloš Zeman se omluvil americkému velvyslanci. Andrewa Schapira ve svém projevu k výsledkům amerických voleb nařknul, že nebyl v den státního svátku na Pražském hradě. Fotografie, záběry televizních kamer i vyjádření německého diplomata, který seděl 28. října vedle šéfa amerického zastoupení v Česku, ale v předchozích dnech naznačovaly, že se Zeman zmýlil. Americké velvyslanectví vyjádření Hradu ocenilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při projevu ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem

Prezident Miloš Zeman při projevu ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem | Zdroj: ČTK

„Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci,“ uvádí na svých stránkách Hrad.

Prohlášení také zmiňuje, kde se stala chyba. Mylnou informaci, že Schapiro na oslavu státního svátku nedorazil, prý Zemanovi předal odbor hradního protokolu, kterému šéfuje Jindřich Forejt. Zeman si podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka o tom s Forejtem promluví.

Americká ambasáda vyjádření Hradu ocenila. „Velvyslanectví USA oceňuje vyjádření Hradu. Těšíme se na pokračující pevné vztahy mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou nyní i v budoucnosti,“ řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu tisková mluvčí velvyslanectví Tonja Weik.

Prezidenta k omluvě vyzvali ve čtvrtek předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD a ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. „Netřeba se omlouvat neviditelnému," reagoval na jejich žádost mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Spor Hradu a americké ambasády odstartoval ve středu Miloš Zeman, který v prohlášení k výsledkům amerických prezidentských voleb osočil amerického velvyslance Andrewa Schapira, že nebyl 28. října na předávání státních vyznamenání.

Neviditelný velvyslanec? Schapiro seděl 28. října na Hradě vedle mě, potvrdil německý diplomat

Číst článek

(Schapiro) se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě,“ zkritizoval Zeman Schapira.

Americká ambasáda však slova hlavy státu záhy popřela s tím, že Schapiro ve Vladislavském sále byl. Upozornila, že seděl vlevo vzadu právě vedle německého velvyslance. Diplomat Arndt Freytag von Loringhoven to ve čtvrtek na svém twitteru potvrdil.

Přítomnost šéfa amerického zastoupení v Česku naznačovala také fotografie, kterou se podařilo ve středu získat Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Schapiro seděl na předávání vyznamenání vedle mě, potvrdil německý velvyslanec | Foto: Reprofoto Twitter

Sám americký velvyslanec také řekl, že 28. října na Hradě skutečně byl, stejně jako minulý a předminulý rok. „Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ okomentoval ve středu večer Schapiro v České televizi Zemanovo tvrzení. „Možná si mě pan prezident nevšiml nebo na mě zapomněl nebo byl zmatený,“ dodal ještě Schapiro.

Hamáček: Zeman by se měl Schapirovi za výrok o neúčasti na oslavách 28. října omluvit

Číst článek

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček přitom ještě ve středu přítomnost amerického velvyslance zpochybňoval.

„Reakce současného velvyslance je zcela nepatřičná. Pan velvyslanec byl během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě zcela neviditelný. A co je důležité, pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance. A já bych zařadil tuto reakci do těchto záležitostí. Jinými slovy řečeno, fotografie možná nějaká byla zveřejněna postskriptum, ale my jsme přítomnost pana velvyslance v žádném případě nezaznamenali," sdělil Českému rozhlasu Ovčáček.

Z neviditelného velvyslance si na Twitteru udělala legraci i Schapirova manželka. „Někteří lidé se ptají, jestli má můj manžel schopnost stát se neviditelným. Ano má, ale jen když jde o domácí práce,“ uvedla Tamar Newbergerová na Twitteru.

Zeman v projevu také také uvedl, že vztahy se Spojenými státy se po vítězství Trumpa zlepší. „A nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je třeba ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, nebo spíše nemá cestovat," dodal prezident.

Schapiro nepřišel 28. října na Hrad, prohlásil Zeman. Ambasáda se brání, fotka jí dává za pravdu

Číst článek

Narážel tak na roztržku mezi americkou ambasádou a Hradem na jaře 2015. Schapiro v březnu kritizoval Zemana kvůli tomu, že se chystal odletět do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

Velvyslanec tehdy upozornil, že český prezident by mohl být v Moskvě jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie, což označil za „poněkud prekérní". Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat.

Prezident Zeman se ale proti jeho slovům ostře ohradil. „Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," uvedl tehdy Miloš Zeman.

„Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené," dodal prezident.

Do Česka přijel americký konvoj. Vojáky přivítal i americký velvyslanec Andrew Schapiro přivítal konvoj | Foto: Filip Jandourek

Zemanova slova ale někteří čeští politici odsoudili. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že reakce nebyla adekvátní. Jeho stranický kolega a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek to označil výrok za nešťastný a nepříliš diplomatický. Moskva ho naopak za vyjádření pochválila.

Hynek Kmoníček, o kterém se v poslední době mluví jako budoucím českém velvyslanci v USA, následně prezidentova slova mírnil.

„Bude-li potřeba bilaterálního jednání mezi velvyslancem Schapirem a Milošem Zemanem, až tato potřeba nastane, úkolem diplomacie bude otevřít dveře, které v této chvíli, v tomto okamžiku, na toto téma byly zavřeny," doplnil Kmoníček.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme