Policie chce hnát hejtmana Půtu před soud. Kvůli korupci při opravě zchátralého kostela

Policie chce poslat současného libereckého hejtmana Martina Půtu (STAN) před soud, informuje deník Právo. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu ukončili téměř tříletou práci na jeho případu údajné korupční kauzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

STAN, Starostové a Nezávislí, Martin Půta

STAN, Starostové a Nezávislí, Martin Půta | Foto: Filip Jandourek

Půtu policisté v listopadu 2014 obvinili z přijetí půlmilionového úplatku v souvislosti s údajnou manipulací se zakázkou ROP Severovýchod, připomíná deník.

Nyní detektivové státnímu zástupci předali spis s návrhem na podání obžaloby nejen na Půtu, ale i na další 13 lidí a čtyři firmy. Hejtmana viní za to, že přijal úplatek a zneužil pravomoci úřední osoby. Za to mu hrozí pět až deset let vězení. Politik vinu odmítá.

Dbalý stíhaný za korupci je bezmocný, stát za něj musí splácet obstavený byt, rozhodl soud

Číst článek

Kauza se týká opravy zchátralého secesního kostela Máří Magdaleny v Liberci. Skupina libereckých podnikatelů ho chtěla předělat na centrum geotermální energie pro občany. Podle vyšetřovatelů získali dotaci 55 milionů korun. To je skoro o polovinu víc, než by rekonstrukce reálně podle policie stála. Údajně si rozdělili zbytek peněz. Část prý také rozdali na úplatcích.

„Mohu potvrdit, že policie uzavřela vyšetřování a koncem ledna předala státnímu zástupci spisový materiál i s návrhem na konkrétní vyřešení věci. Nebudu zatím specifikovat s jakým, státní zástupce se nyní musí s velmi rozsáhlým spisem seznámit a poté vydá rozhodnutí,“ uvedl žalobce Radim Kadlček z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Hejtman odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. „Ani v případě projektu rekonstrukce kostela, ani v případě žádného jiného projektu jsem nepřijal žádný úplatek ani žádné jiné zvýhodnění,“ brání se Půta.

Barbora Valášková, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme