Policie chytila pražského 'cyklofantoma'. Připisuje mu zmizení až 1600 jízdních kol

S těžko představitelnými čísly pracuje pražská kriminálka v případě pětadvacetiletého recidivisty. Zatím ho obvinila ze 40 případů vloupání a krádeže jízdních kol. Celková škoda téměř půl milionu navíc nemusí být konečná. Detektivové totiž prověřují informaci, že by muž mohl mít na svědomí až 1600 odcizených kol za období jediného roku. To jsou v průměru čtyři kola denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž se vkrádal do sklepů bytových domů a odnášel kola. Způsobil škodu téměř půl milionu.

Muž se vkrádal do sklepů bytových domů a odnášel kola. Způsobil škodu téměř půl milionu. | Foto: Policie hl. m. Prahy

Mladý muž byl postrachem všech pražských cyklistů celého půl roku. V období od února do srpna loňského roku podle policie ukradl nejméně 40 jízdních kol v Praze 1, 2, 8 a 9. Z kamerových záznamů zveřejněných policií je také vidět, že minimálně v jednom případě měl s sebou komplice.

Mladá žena hlídala, zatímco páčil kolem půl deváté ráno dveře domu i sklepa. Překonání vchodových dvěří mu přitom zabralo méně než dvacet sekund. Následně si s ženou zakryli obličeje a sešli po schodech dolů.

Ukradená kola pak zloděj prodával náhodným zájemcům. „Celkem tak poškozeným způsobil škodu ve výši téměř půl milionu korun a to jak na odcizených věcech, tak i na poškozených dveřích a zámcích,“ uvedl Jan Daněk z pražské policie.

Kriminalisté zloděje dopadli v srpnu hlavně díky mechanoskopickým expertizám. Přeloženo: porovnali u něj zajištěné nářadí se stopami na místech činu. Navíc mohou detektivové využít i stopy DNA a otisky prstů, které po sobě na místech činu zanechal.

V minulosti byl totiž už sedmkrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Ke krádeži 40 kol se pachatel během výslechu přiznal.

Vystupte si, zavelel cestujícím zloděj, který ve Vídni odcizil tramvaj

Číst článek

Krádeží mohlo být 40krát více

"Disponujeme informací, že měl odcizit 1600 kol, ale to ještě nemáme prokázáno," uvedl Daněk. I proto případ zatím nemíří před soud.

Hned po dopadení putoval muž české národnosti do vazby, během které byl odsouzen za předešlou majetkovou trestnou činnost. Za tu si nyní ve vězení odpykává čtyř letý trest.

„Za loňské krádeže kol, porušování domovní svobody a poškozen cizí věci mu nyní hrozí dalších pět let. Podíl ženy na trestné činnosti je předmětem dalšího vyšetřování. Její totožnost policie zná, zatím ale nebyla z ničeho obviněna,“ dodal pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Daněk.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme