Policie navrhla obžalovat šest lidí z finančního úřadu v Brně. Stát měli připravit o 26 milionů

Policie navrhla obžalovat bývalého ředitele územního pracoviště finančního úřadu v Brně z braní úplatků a zneužití pravomoci a dalších pět lidí z krácení DPH či podplácení. Podle detektivů připravili stát o 26 milionů korun. Na webu policie to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pětice obviněná z krácení DPH podle vyšetřovatelů ze speciálního týmu Daňová kobra fingovala obchody s hovězími usněmi, aby vylákala nadměrné daňové odpočty. Vedoucí pracovník finančního úřadu skupině pomáhal projít kontrolami.

„V souvislosti s ovlivňováním kontroly vyplácení nadměrných odpočtů měl bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu přijímat finanční prostředky a různé protislužby," uvedl Ibehej. Ředitel dostal zhruba 300 000 korun a protislužby za půl milionu, dodal mluvčí.

Kromě 26 milionů, které skupina na odpočtech neoprávněně získala, se podle mluvčího policie povedlo zabránit dalšímu úniku v objemu přes šest milionů korun.

Bývalý šéf finančního úřadu je obviněn z trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dřívějších informací jde o ředitele finančního úřadu Brno III Miroslava Kubu. Ostatních pět lidí čelí obvinění z krácení daně, dva z nich navíc z podplacení.

Ibehej uvedl, že řediteli finančního úřadu hrozí až 12 let vězení a ostatním obviněným až deset let. Návrh na obžalobu předali kriminalisté Krajskému státnímu zastupitelství v Brně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme