Policie odložila trestní oznámení na Vaveru. Podezření na plagiátorství se nepotvrdilo, tvrdí

Pražská policie odložila trestní oznámení na úředníka Františka Vaveru. Podle Policejní akademie se dopustil minimálně podvodu, když – jak tvrdí vysoká škola – opsal podstatnou část své diplomové práce. K podvodu nebo poškození cizích práv ale podle policie nedošlo a případ už podruhé odložila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Vavera.

František Vavera. | Foto: Reprofoto ČT

"Policie oznámení prošetřila, nezjistila, že by se ve věci jednalo o trestný čin a věc odložila," potvrdil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Vavera, který v minulosti působil na ministerstvu vnitra, získal magisterský titul v roce 2004 za diplomovou práci Dějiny československé kriminalistiky (do roku 1939). Policejní akademie po prošetření ale dospěla k závěru, že se jedná o plagiát. Při zpracování práce měl Vavera podle akademie opisovat z knihy Dějiny československé kriminalistiky slovem i obrazem (do roku 1939), jejímž byl spoluautorem.

Podezření na plagiátorství

K podobnému závěru, že Vavera většinu své práce opsal, dospěla Policejní akademie také u jeho doktorské práce, a proto mu odebrala i tento titul. Vavera se však proti rozhodnutí školy brání a k Městskému soudu v Praze podal zhruba před dvěma lety dvě správní žaloby. Ve věci prozatím nebylo rozhodnuto.

"Se závěry policie nesouhlasíme, proto po celou dobu činíme další právní kroky," uvedl k policejnímu šetření František Hřebík, prorektor Policejní akademie pro zahraniční styky a vnější vztahy.

Když vysoká škola přezkoumala Vaverovu diplomovou práci a konstatovala, že se jedná o plagiát, titul mu zrušila. Následně na něj v září 2014 podala trestní oznámení pro podezření na trestný čin podvodu či porušení autorských práv.

Po čtyřech měsících policie oznámení odložila poprvé. Nic podle detektivů nenasvědčovalo tomu, že by se Vavera trestného činu dopustil. S tím ale Policejní akademie nesouhlasila a poslala stížnost nejprve na dozorující státní zastupitelství. A když neuspěla ani tam, požádala nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze, aby postup policie přezkoumalo.

"Neshledali jsme závady v postupu policejního orgánu. Z podání (trestního oznámení; pozn. red.) nevyplývají konkrétní skutečnosti, které by zakládaly důvodné podezření ze spáchání jakéhokoliv trestného činu," napsala dozorující Ivana Jindrová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4. Podobně práci policie zhodnotili i její nadřízení.

Jiné zastupitelství, jiný názor

Naopak Vrchní státní zastupitelství v Praze, kam stížnost Policejní akademie doputovala poté, věc po takzvané dohledové prověrce v září 2015 vyhodnotilo zcela opačně.

"Státní zástupkyně (Městského státního zastupitelství v Praze) v rámci výkonu dohledu nad postupem náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 nedostatečně vyhodnotila všechny podstatné skutečnosti a nevyvodila potřebné kroky k nápravě, zejména pokud akceptovala závěry náměstkyně (Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4), že v předmětné věci není dáno podezření z žádného jiného trestného činu," zhodnotil dosavadní postup státní zástupce Vladimír Trýzna.

„Prověrkou byla zjištěna nedostatečná úroveň dohledové činnosti nižšího státního zastupitelství, která byla tomuto signalizována. Činnost vrchního státního zastupitelství přitom vyústila v uložení pokynu Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4 ze strany Městského státního zastupitelství v Praze,“ potvrdila ředitelka odboru trestního řízení Anna Puchtová.

Policie proto trestní oznámení začala prověřovat znovu. Podle vrchního státního zastupitelství totiž připadalo v úvahu, že Vavera "odevzdal diplomovou práci s vědomě nepravdivým čestným prohlášením, že tuto práci vypracoval samostatně" a mohl být minimálně spáchán trestný čin poškozování cizích práv. Podle vrchního zastupitelství nemůže být překážkou ani to, že čin už může být promlčen.

Policie proto vyslechla několik lidí, letos v červenci ale dospěla ke stejnému závěru - podezření na trestný čin se nepotvrdilo.

"Skutečnost, že někteří odborníci mu v jeho práci pomáhali, ať svými odbornými znalostmi nebo zpřístupněním pramenů, nemůže být důvodem toho, aby magisterská diplomová práce pana Vavery byla označena jako plagiát," konstatoval letos policejní komisař Petr Mráz v usnesení o odložení, které má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici.

Sama státní zástupkyně Jindrová, která od počátku Vaverův případ dozoruje, se na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu odmítla vyjádřit. "Nemáte žádná procesní postavení, která by vás opravňovala k získávání informací o průběhu trestního řízení a obsahu spisového materiálu,“ uvedla v odpovědi na novinářský dotaz, kterou poslala datovou schránkou.

Policejní akademie mu kvůli plagiátorství odebrala titul. Nyní vede katedru na plzeňských právech

Číst článek

„Bylo to odloženo již před delší dobou, o čemž byl informován můj právní zástupce,“ sdělil bez dalších podrobností sám Vavera.

Podle prorektora Hřebíka se ale Policejní akademie znovu obrátila na městské státní zastupitelství s žádostí o dohled nad prací policie. Mluvčí Štěpánka Zenklová uvedla, že stížnost obdrželi, státní zástupce má na její vyřízení dva měsíce. Rozhodnutí tak padne zřejmě v lednu.

Zpravodajský web Českého rozhlasu před časem také informoval, že Vavera i přes nevyřešené spory s Policejní akademií začal šéfovat Katedře trestního práva Západočeské univerzity v Plzni. Rektor univerzity Miroslav Holeček se následně rozhodl nechat celou věci prošetřit.

Vavera působil na ministerstvu vnitra od roku 2004. Do širšího povědomí se dostal o šest let později, kdy si ho tehdejší ministr Radek John (VV) vytáhl na post náměstka pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví. S příchodem Jana Kubiceho ale v resortu na čas skončil. Za ministra Milana Chovance (ČSSD) pak šéfoval kabinetu Moniky Pálkové (KDU-ČSL), náměstkyně pro sociální, zdravotnické a právní zabezpečení, bezpečnostní výzkum a programové řízení. Zároveň pracuje Vavera u Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru, kde vede odbor vnějších vztahů a legislativy. Tam má například na starosti projekty spolufinancované z fondů Evropské unie.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme