Policie ukončila ohledávání místa výbuchu v Poličce. Vyšetřování může trvat i měsíce

Přibližně dva týdny od série výbuchů v Poličských strojírnách policie ukončila ohledávání místa. Exploze v únoru zranily 19 lidí, z toho 3 těžce. V sobotu poničenou výrobní halu předali policisté zpět firmě. Ta mezi tím vyčíslila škody. Podle předběžných odhadů jdou do desítek milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v Poličce

Policie v Poličce | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Samotné vyšetřování příčin výbuchu nekončí. „Prověřování výbuchu z naší strany nadále pokračuje. K příčině se budeme moci vyjádřit až po skončení prověřování a vypracování znaleckých posudků. Potvrdila policejní mluvčí Lenka Vilímková. Skončení prověřování a vypracování znaleckých posudků podle ní to může trvat ještě týdny či měsíce.

Kriminalisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Nikoho zatím ale neobvinili. Ve strojírnách vybuchla podle báňského úřadu trhavina TNT. Stalo se to podle něj při lisování takzvaných počinových náloží. Stav zraněných se podle firmy zlepšuje a postupně odcházejí z nemocnic do domácího ošetřování.

Vyšetřování v Poličských strojírnách nekončí, vrátní o výbušninách prý nevěděli

Číst článek

Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Společnost obnovila výrobu a provoz v nepoškozených budovách 28. února. Do té doby byli zaměstnanci doma a pobírali plnou mzdu.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce nechat prověřit bezpečnostní systém firmy. Ředitel Poličských strojíren Petr Němec nedávno odmítl tvrzení, že společnost něco zanedbala, podle něj byly veškeré provozy pravidelně kontrolovány.

Provoz na výrobu munice, v němž nastal výbuch, patřil společnosti STV Group, která je sesterskou společností Poličských strojíren. Poličské strojírny se specializují na výrobu a prodej pneumatických prvků a zakázkovou strojní výrobu. Skupina STV zaměstnává přes 500 lidí a v roce 2016 měla tržby téměř 1,5 miliardy korun.

ČTK, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme