Policisté obvinili průvodčí a vlakvedoucí za pád dívky z jedoucího vlaku. Hrozí jim šest let vězení

Policie obvinila za loňský tragický pád dvouleté dívky z jedoucího vlaku na Olomoucku průvodčí a vlakvedoucí. Obě ženy čelí obvinění z usmrcení z nedbalosti. Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně naráz otevřely. Kriminalisté uvedli, že obviněné ženy porušily své povinností, zaměstnankyním Českých drah hrozí až šest let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V neděli 15. prosince se změní jízdní řády na železnici (ilustrační foto)

V neděli 15. prosince se změní jízdní řády na železnici (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle zástupce vedoucího územního odboru olomoucké policie Marcela Chmeliny se podařilo prokázat, že vlak vyjížděl ze stanice v Olomouci se špatně zavřenými dveřmi.

„Těžko se hledala příčina, proto trvalo vyšetřování více jak půl roku. Minulý týden jsme vydali usnesení o zahájení trestního stíhání dvou osob, a to vlakvedoucí a průvodčí pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Porušily svou povinnost, jejich nedbalostí došlo k tomu, že dítě vypadlo. Mají za povinnost přesvědčit se, že dveře jsou uzavřeny," řekl ve čtvrtek novinářům Chmelina.

Podle komisaře Ondřeje Novotného je v interním předpisu drah výslovně uvedeno, že obsluha se má přesvědčit o uzavření dveří. „Než je vlak vypraven, mají se přesvědčit mimo jiné o tom, že jsou uzavřeny všechny dveře. Podle našeho názoru se prostě nepřesvědčily. Pohledem na vzdálenost několika vagonů nelze poznat, že jsou dveře uzavřeny," uvedl Novotný.

Policisté přitom uvedli, že pokud by se tato tragédie stala letos, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, loni to neumožňoval právní řád. Naopak podíl matky na tragédii kriminalisté zcela vyloučili, dítě bylo prý po celou dobu v její bezprostřední blízkosti.

Obviněné u drah stále pracují

Podle mluvčí Českých drah Moniky Bezuchové obě ženy stále pracují u drah, ČD podle ní ctí presumpci neviny. Postup policie dráhy zatím komentovat nechtějí. „Zatím se potřebujeme seznámit s informacemi od policie, abychom na to mohli nějak reagovat," řekla ve čtvrtek Bezuchová. Dráhy jsou s rodinou v kontaktu přes právní zástupce, podle informací ČTK se řeší i případné odškodnění.

Neštěstí se stalo 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dítě vypadlo ze zadních nástupních dveří, do kterých na poslední chvíli nastupoval v Olomouci cestující. Podle zprávy inspektorů stála holčička v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. S dětmi tam odešla, když jel vlak rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu a neuzavření dveří se v té chvíli nijak neprojevovalo. V rychlosti 111,5 kilometru za hodinu se však náhle dveře otevřely a dítě z nich vypadlo, stojí ve zprávě inspekce.

Podobné neštěstí se stalo před deseti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle soudu se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme