Politolog Robejšek založil novou stranu Realisté. Ve volbách chce až 20 procent

V České republice vznikla nová pravicově konzervativní politická strana. Založil ji politolog Petr Robejšek a jmenuje Realisté. Chce hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy, řekl Robejšek na tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Robejšek (Realisté)

Petr Robejšek (Realisté) | Zdroj: ČTK

Realisté podali žádost o registraci na ministerstvo vnitra. Do konce roku chtějí veřejnost seznámit se svými postoji a od ledna stranu otevřít novým členům.

„Na jaře představíme velmi konkrétní politický program pro volby a na podzim počítáme s tím, že zasedneme v Poslanecké sněmovně. Zvolení předsedy strany se odehraje někde ve fázi únor, březen," nastínil Robejšek plány. Zatím stranu vede jako mentor, který určuje programové cíle. Podle svých slov je nepravděpodobné, že by kandidoval na předsedu strany.

Hrdina z Uherského Brodu, režisér Jakubisko, zpěvák Hůlka. Podívejte se, koho vyznamenal prezident Zeman

Číst článek

Volební potenciál strany odhaduje Robejšek na 20 procent. Plánuje získat voliče, kteří nenašli na politické scéně stranu, se kterou by se ztotožnili. Chtěl by také oslovit i zklamané voliče pravicových stran a hnutí ANO, které se podle něj posouvá stále více doleva.

„Směřují ke křídlu ODS, program stany Úsvit, minimálně v tom, jaký důraz kladou na národní hodnoty. Realisté chtějí lovit ve vodách Úsvitu a ODS, často voličů TOP 09 a ANO,“ tvrdí Marie Bastlová, analytička Českého rozhlasu.

K Realistům patří ekonom, proděkan nebo prezident unie zaměstnavatelů

Volební kampaň chce strana financovat sponzorskými dary, které začne přijímat až po registraci na ministerstvu vnitra. „Určitě přivítáme sponzory z řad lidí, z řad podnikatelů nebo z řad větších firem. Ale vždy budeme chtít, aby se sponzoři ztotožnili s naší filozofií,“ prohlásil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, který se také podílí na vzniku strany.

Robejšek na tiskové konferenci popřel informaci serveru Echo.cz, že za stranou stojí skupina Penta. Její spolumajitel Marek Dospiva podporoval jeho think tank Institut 2080. Správní radu institutu opustil Robejšek ve středu.

Kromě Hynka a Robejška patří k Realistům mimo jiných také proděkan Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské Alexandr Király, prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký a ekonom Pavel Kohout.

„Jsem pouhý ekonomický poradce. Podílel jsem se pouze na určité části programových bodů, které se týkají ekonomiky a daní. Poprvé po deseti nebo patnácti letech se děje něco zajímavého a je to konečně první strana, kterou budu s chutí volit s vědomím, že uspěje. Nemám zatím v úmyslu kandidovat na jakékoli funkce,“ řekl v Interview Plus Českého rozhlasu Pavel Kohout.

Smysl vidí v tom, že strana je tu pro pravicové voliče, protože levicový mají možnosti volby, a jak sám říká, tak za levicovou stranu považuje také například TOP 09.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme