Poměry ve Svazu bojovníků za svobodu naštvaly ministerstvo. Stopneme finanční podporu, řekl Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připustil, že ministerstvo přestane podporovat Český svaz bojovníků za svobodu. Podle něj jsou některá jejich vyjádření za hranou. Ministr to řekl při jednání výboru pro obranu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český svaz bojovníků za svobodu opouští další osobnosti

Český svaz bojovníků za svobodu opouští další osobnosti | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Ministr požádal své podřízené o důkladnou zprávu o tom, co se ve svazu děje. „Protože ty informace, které se dostávají na veřejnost, jsou docela alarmující, když odtamtud odchází lidé s lidickou minulostí nebo když odtamtud odchází jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů, tak to nemůžu a nechci přehlížet,“ řekl Stropnický novinářům.

Během jednání výboru řekl, že ze strany svazu dochází „k překračování morálního kodexu, který pak vrhá na podobné organizace špatné světlo“. Také se divil, že měl svaz pro oslavu 28. října k dispozici velký sál v památníku na Vítkově. Při jejich oslavě měl projev bývalý prezident Václav Klaus.

Svaz bojovníků za svobodu opouštějí další lidé. Tentokrát dvě ženy spojené s ležáckou tragédií

Číst článek

Ministerstvo obrany v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s podporou spolku ve výši 200 tisíc korun. Ministr ale připustil, že Český svaz bojovníků za svobodu také žádné peníze dostat nemusí. „Já to vůbec nevylučuji,“ řekl Stropnický s tím, že se na celou záležitost osobně podívá.

Svaz provázejí v poslední době skandály

Svaz je v poslední době zmiňován v souvislosti s odchodem či vylučováním členů, kteří kritizovali vedení za nedemokratické praktiky. Mezi nimi byl také válečný veterán Pavel Vranský, ženy spojené s vyvražděním Ležáků nebo dcera dlouholetého předsedy svazu Markéta Čermínová.

Vranský také v březnu rezignoval na funkci místopředsedy. Spolek uvedl jako důvod jeho vysoký věk. Vranskému bylo 95 let. Proti tomu se ale veterán ostře ohradil a řekl, že za rezignaci může ztráta důvěry ve správné vedení svazu. Ten se poté musel veteránovi omluvit.

Český svaz bojovníků za svobodu čelil v poslední době hned několika skandálům. Loni opustily lidickou organizaci svazu poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie, protože do čela místní organizace byla zvolena bývalá novinářka a politička Jana Bobošíková. Předseda Jaroslav Vodička čelil kritice za svůj projev při terezínské tryzně. A zatím posledním skandálem bylo obvinění, že místopředseda hnutí Milan Andres před rokem 1989 řídil donašeče Státní bezpečnosti v československé armádě. Ten to ale na tiskové konferenci popřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme