John: Musíme zabránit rabování

Liberecko zasáhly ničivé záplavy, v kraji je stav nebezpečí, práci integrovaného záchranného systému přímo na místě koordinuje ministr vnitra Radek John. Postiženým lidem slíbil pomoc premiér Petr Nečas a v neděli vyráží pomáhat Červený kříž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené ulice v Chrastavě

Zaplavené ulice v Chrastavě | Zdroj: ČTK

Do nejvíc postižených severních Čech vyrazili i ministr obrany Alexandr Vondra, náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek a ministr vnitra Radek John. Přímo v Libereckém kraji koordinují záchranné práce.

„Armáda se podílela na záchranných pracech, byly nasazeny dva vrtulníky, které stahovaly ze střech a evakuovaly asi desítky lidí. Celkově počet evakuovaných i pozemní technikou, zejména tatrovkami, jde do stovek. Přijeli jsme společně s Radkem Johnem, na Liberecko a od té doby tu pracujeme,“ říká minstr obrany Alexander Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Saša Vondra hovoří o koordinaci záchranných prací.mp3

V Libereckém kraji stále platí stav nebezpečí. Povodně si vyžádaly už čtyři lidské životy. Několik lidí se pohřešuje. Rozvodněné řeky Jeřice,Nisa a Smědá způsobily miliónové škody. Libereckým záchranářům pomáhají vojáci a hasiči z jiných krajů.

Nejvíce postižené je Frýdlantsko a taky město Chrastava, kde se zřítily všechny mosty. Spadl tam taky jeden činžovní dům. V oblasti mimo jiné koordinuje záchranné práce i ministr vnitra Radek John.

„To, co mě zajímá prioritně, aby tady nedošlo k rabování. Se škodami, které způsobila voda, se v tuto chvíli nedá nic dělat. Prioritně hasičský záchranný zbor zachraňoval životy a škody na majetku budou obrovské. Kdyby se tady ještě kradlo, tak by to pro lidi byla psychologická rána. Jde o to zabezpečit to, protože bohužel přijde třetí vlna,“ říká John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John hovoří o zamezení rabování.mp3

Na Liberecku pokračuje evakuace, voda podemlela na Frýdlantě některé domy a zničila dva mosty.

Lepší je situace u přehrady Mlýnice, kde se podařilo vodu upustit a aktuálně nehrozí protržení hráze. Nová ves se ale evakuuje nadále. V Mníšku je zatopeno 25 domů.

Stoupá hladina Jizery, ohroženi jsou lidé v jejím okolí. Ochromená je doprava, zatopená je řada silnic, kaluže jsou i na R10 z Turnova do Liberce. Voda podemlela koleje a na čtyřech tratích nejezdí vlaky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas hovoří o pomoci státu při povodních.mp3

Kvůli velké vodě energetici v Libereckém kraji odpojili také více než 50 trafostanic. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

„Kromě nejzatíženějšího Liberecka v ostatních regionech problémy nemáme, ale na Liberecku musíme přistupovat k preventivnímu odpojování trafostanic ve Frýdlantu, Chrastavě a Václavicích.“

V Raspenavě na Liberecku pomáhá vrtulník hledat pohřešované. Za královéhradecké záchranáře to potvrdil ředitel krajské záchranky Ladislav Žabka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Pochylý hovoří o pomoci Červeného kříže.mp3

„Naše letecká záchranná služba je jednou z mála, která disponuje podvěsem, tak je logické, že jsme na žádost kraje do oblasti letěli,“ dodává Žabka.

Premiér Petr Nečas slibuje lidem sužovaným povodněmi pomoc státu. „Ministerstvo obrany vyslalo na místo leteckou techniku v podobě záchranářské helikoptéry, posílá také ženijní techniku z posádek v Rakovníku a Liberci.“

Premiér požádal ministra vnitra, aby práce koordinoval přímo na místě. Přímo do postižených oblastí, kde zasahuje přes 500 záchranářů, tak vyrazí Radek John.

Ostatní kraje Česka jsou připraveny pomoci. Stejně tak červený kříž

Kvůli záplavám na severu Čech vyhlásil hejtman Libereckého kraje stav nebezpečí. Ostatní kraje republiky jsou připraveny pomoci. Řekl Radiožurnálu předseda Asociace krajů Michal Hašek. Na podvečer organizuje videokonferenci, pomocí které budou pomoc koordinovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Hašek hovoří o pomoci krajů.mp3

„Teď jsou připraveny kraje, které nejsou zasaženy, aby byly solidární a nabídli lidskou, materiální i finanční pomoc krajům, kde se teď bojuje o životy lidí a o ochranu veřejného i soukromého majetku,“ řekl Hašek.Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové chce už zítra poslat do zaplavených oblastí materiální pomoc. Uvažuje také o vyhlášení humanitární sbírky.

„Děčínský oblastní spolek Červeného kříže požádal ostatní spolky o materiální pomoc, desinfekční a čistící prostředky, pracovní nástroje. Už během zítřejšího dne vyrazí první zásilka s materiálem z Hradce Králové do Děčína. Uvažujeme i o vyhlášení sbírky, protože situace v severních Čechách je v tuto chvíli závažná,“ řekl předseda královéhradeckého spolku Lukáš Pochylý.

Lenka Šumová, Michaela Vetešková, Aneta Vojtěchová, Elen Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme