Pomohl na svobodu kmotru Novákovi, ale odmítá odejít. Na svoji funkci stačím, říká žalobce

Mezi dvěma předními postavami severočeských žalobců se naplno rozhořel spor o to, zda jeden z nich odejde. Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec nemůže přijít na jméno šéfovi chomutovských žalobců Ladislavu Kosánovi, jehož soud kárně potrestal kvůli propuštění Alexandra Nováka. Kosán přislíbil, že svůj post opustí na konci letošního roku, nyní ale otočil a chce zůstat. Jakovec přitom chtěl, aby odešel už v červnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Novák

Alexandr Novák | Foto: Fotobanka Profimedia

„Doktor Kosán rezignaci nepodal, a naopak mi písemně oznámil, že ji podávat nebude,” potvrdil informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu Jakovec. Krajský státní zástupce až do konce listopadu vyčkával, zda mu Kosán nabídne rezignaci sám, jak měl přislíbit.

Vadí mu především Kosánovo kárné potrestání z letošního března. Kosán si ho vyslechl kvůli tomu, že liknavě přistupoval podmíněnému propuštění Alexandra Nováka z vězení. Po tom, co o něm rozhodl soud, se ani neodvolal a Novákovi tak otevřel cestu na svobodu.

Pro Kosánův odchod z čela chomutovských žalobců se vyslovila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kárnou žalobu podávala. Jeho setrvávání ve funkci se nelíbí ani ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO).

Ladislav Kosán | Foto: Reprofoto ČT

Okradl stát o miliardy, řekl o Bakalovi žalobce, který propustil kmotra Nováka. Hrozí mu postih

Číst článek

Jakovec se s podřízeným sešel na jaře a ten mu měl slíbit, že do konce roku odejde. Krajský státní zástupce se proto rozhodl, že vyčká a ministrovi jeho odvolání navrhovat nebude. Kosán ale odmítá, že by podobná dohoda vznikla.

„Uvažoval jsem, že bych s ohledem na zdravotní důvody skončil, ale pak jsem se rozhodl, že přece jen na tu svoji funkci stačím. Své definitivní rozhodnutí učiním až v průběhu roku 2017. V této hektické době nikoliv,” vysvětluje Kosán.

Tlak na to, aby skončil kvůli Novákovi, podle svých slov cítí jako křivdu. “Ani kárný senát neřekl, že bych pochybil jako šéf úřadu, ale že jsem pochybil v jedné konkrétní trestní kauze, kterých ročně máme 500, 600,” hájí se. Kvůli kárnému trestu dokonce v létě Kosán podal ústavní stížnost.

O dotačních miliardách na severu rozhodovali Novák s Ježkem. Oslovovali je Kapitán a Pan velkomožný, píše policie

Číst článek

„Domnívám se totiž, že rozhodnutí kárného senátu nebylo správné. Počkám na rozhodnutí a pak se rozhodnu, co se svoji osobou udělám,” plánuje Kosán. Zároveň připouští, že mezi ním a jeho nadřízeným panuje velké dusno. „V každém případě je to nepříjemné," komentuje to Kosán.

Jeho nadřízený nyní skutečně nemůže navrhnout ministrovi jeho odvolání z funkce. Kárný trest se totiž týká jeho práce řadového státního zástupce. Aby skončil jako šéf chomutovského zastupitelství, musel by závažně pochybit v roli vedoucího. A sám Jakovec přiznává, že takovou munici proti Kosánovi nemá.

Ještě v říjnu přitom zvažoval, že na něj podá kárnou žalobu kvůli novinovému rozhovoru. Kosán v něm na adresu Zdeňka Bakaly řekl, že okradl stát o miliardy. Známý miliardář přitom kvůli ničemu takovému ani nebyl obviněn. Jakovec ale nakonec od podání kárné žaloby ustoupil, Kosána ani jinak nepotrestal.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme