Poslanci ANO se kvůli zákonu o střetu zájmů obrací na Ústavní soud

Poslanci hnutí ANO žádají Ústavní soud o zrušení tří paragrafů zákona o střetu zájmů, které omezují právo firem vlastněných členem vlády získat státní dotace a zakazují členům vlády vlastnit média. Stížnost odešlou k Ústavnímu soudu v příštím týdnu, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piknik hnutí ANO nedaleko zoologické zahrady v pražské Troji (ilustrační foto)

Piknik hnutí ANO nedaleko zoologické zahrady v pražské Troji (ilustrační foto) | Foto: Martin Karlík

Kvůli stejným paragrafům se na soud obrátil i prezident Miloš Zeman. Zákon postihuje zejména podnikání vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), který kvůli němu převedl své firmy Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.

Podle ústavního podání, které podepsalo 41 poslanců ANO a tři z hnutí Úsvit, napadané paragrafy zákona nepřiměřeně zasahují do vlastnických práv členů vlády a omezují jejich právo podnikat. Poslanci v ústavní stížnosti kritizují i fakt, že tato část zákona byla přijata kvůli konkrétnímu člověku, Babišovi.

Ministerstvo financí navrhuje daňovou úlevu pro svěřenské fondy. Neměla by na mě dopad, tvrdí Babiš

Číst článek

Podle zákona o střetu zájmů nemají mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, ve kterých členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl.

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do sněmovny.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme