Poslanci nezvolili kandidáty do Nejvyššího kontrolního úřadu. Naše nezávislost je na obtíž, říká šéf Kala

Poslanecká sněmovna ve středu nezvolila žádného ze tří navržených kandidátů na tři uvolněná místa v kolegiu Nejvyššího kontrolního úřadu. Ani jeden z nich nezískal potřebný počet hlasů. Oznámil to předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Prezident úřadu Miloslav Kala v reakci na to uvedl, že jde o mezinárodní ostudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Kala přichází na schůzku k budoucímu prezidentovi Miloši Zemanovi

Miloslav Kala přichází na schůzku k budoucímu prezidentovi Miloši Zemanovi | Foto: Filip Jandourek

Kala se domnívá, že motivací politických stran je rozdělit si místa v kolegiu. Nyní bude muset sněmovně předložit nové návrhy a sněmovna pak o nich bude opět hlasovat.

Kala navrhoval do kolegia současného poslance ANO Romana Kubíčka, bývalého zástupce České republiky v Evropském účetním dvoře Jana Kinšta a současného vrchního ředitele kontrolní sekce úřadu Stanislava Kouckého. Od doby, kdy se Kala stal prezidentem úřadu, sněmovna jeho kandidáty do kolegia až dosud schvalovala.

NKÚ: Programové financování v Česku selhává, systém je jen formální

Číst článek

"Je to mezinárodní ostuda. Po dvanácti velmi úspěšných letech na Evropském účetním dvoře má zkušený profesionál Jan Kinšt zájem vrátit se do služeb České republiky a Poslanecká sněmovna ho odmítne! Stejně tak Stanislav Koucký má skvělý profesní životopis, mezinárodní zkušenosti a auditu zasvětil celou kariéru. Pokud ani toto všechno nestačí ke zvolení, pak už opravdu netuším, jakou nominaci ode mě Poslanecká sněmovna očekává," uvedl Kala v tiskové zprávě.

Volba byla tajná

Vzkaz od poslanců si podle svých slov nemůže vyložit jinak, než že nezávislost a profesionalita úřadu začínají být na obtíž. "Na to mám jedinou odpověď: na straně NKÚ se nic měnit nebude," tvrdí.

"Volba byla tajná, takže se jen těžko mohu obrátit na konkrétní kluby či jedince s otázkou, proč pro navržené kandidáty nehlasovali. Vzhledem k jejich profesním kvalitám mi ovšem nezbývá než se domnívat, že motivací politických stran je rozdělit si místa v kolegiu," dodal.

Kubíček měl nahradit bývalého člena kolegia Rudolfa Kufu, kterému skončil mandát letos 2. srpna. Kinšt a Koucký měli nahradit Antonína Macháčka a Karla Sehoře, kterým také letos skončil mandát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme