Poslanci Úsvitu chtějí vzít zpět podpis pod návrhem o hanobení prezidenta, vadí jim vězení

Poslanci hnutí Úsvit - Národní koalice ustoupili od podpory návrhu na obnovení trestného činu hanobení prezidenta. Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch to ve čtvrtek sdělil ČTK. Poslancům vadí trest vězení a chtějí podat vlastní návrh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Černoch, Úsvit - Národní Koalice

Marek Černoch, Úsvit - Národní Koalice | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pod původní dokument se podepsalo přes šest desítek zákonodárců, kromě Úsvitu zejména z vládních stran ČSSD a ANO a opoziční KSČM. I část poslanců ANO a ČSSD už oznámila, že své podpisy pod návrhem vezme zpět.

Úsvitu vadí, že by za hanobení prezidenta hrozilo vězení. Chtějí připravit vlastní návrh na zanesení hanobení státních symbolů do trestního zákoníku.

Už ne 64. Podívejte se, kteří poslanci chtějí vzít zpět podpis pod paragrafem o hanobení hlavy státu

Číst článek

„Hrozba odnětí svobody bez specifikace je nepřijatelná," řekl k návrhu trestů za hanobení prezidenta Černoch. Novela podle něj původně cílila na postih hanobení symbolů státu, vlajky či prezidentské standarty, a hanobení mělo být jen přestupkem. Pak se ale prý návrh příliš změnil. „Tenhle zákon už je o něčem jiném," dodal.

„Respektujeme svobodu slova, a proto pro nás možnost odnětí svobody představuje příliš tvrdý postih," sdělil Úsvit v tiskové zprávě.
Hnutí chce ale dále prosazovat postihy hanobení státních symbolů, podle Černocha bude Úsvit pracovat na vlastním návrhu.

Návrh na obnovení trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky byl poslancům rozeslán v pondělí. Za spáchání takového trestného činu by lidem hrozilo až roční vězení. Návrh ale následně kritizovali odborníci na ústavní právo a ostatní poslanci, včetně spolustraníků zákonodárců, kteří se pod novelu podepsali. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil návrh za "nesmyslný a rizikový".

Od novely se distancovalo také vedení hnutí ANO, někteří poslanci hnutí uvedli, že jsou připraveni podpis odvolat. I část poslanců sociální demokracie se podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka se rozhodla podpisy vzít zpět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme