Poslanec Ondráček chce škrtat v rozpočtu ÚSTR. Návrh zakončil citátem z pomníku k 17. listopadu

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) chce snížit rozpočet Ústavu pro studium totalitních režimů. Vzít mu chce devadesát milionů korun a převést je na ministerstvo vnitra. Svůj návrh přednesl kolegům z Poslanecké sněmovny při druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Jeho partajní kolegyně Marta Semelová chce ústavu vzít ještě o deset milionů více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při otevření otevření údajného zastoupení doněckých separatistů v Ostravě

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při otevření otevření údajného zastoupení doněckých separatistů v Ostravě | Foto: Michal Polášek

Svůj krok Ondráček odůvodnil zhoršující se bezpečnostní situací. "Do Evropy přišli (migranti) pěšky, možná že už v Německu dostali takové sociální dávky, že si auto koupili. Já myslím, že půjdou přes zelenou, která stejně střežena není a v dlouhé době taky nebude. Takže bezpečnostní situace je taková, že bychom na ni měli adekvátně reagovat a být na ni připraveni," odůvodnil svůj krok při druhém čtení návrhu státního rozpočtu.

Podle Ondráčka totiž být příslušníkem bezpečnostního sboru znamená svádět "měsíční ekonomický boj o přežití". Vedle toho prý stojí Ústav pro studium totalitních režimů, který podle jeho mínění nevykazuje takové výsledky, které by odpovídaly výdajům.

"Všichni bádají"

"Je tedy otázkou, zda v roce 2017 potřebujeme tento úřad v takovém personálním obsazení a tím pádem i výdaje, které jsou co do mzdových výdajů prakticky totožné s rozpočtovou kapitolou 358 Ústavní soud. Na ústavu pracuje 50 historiků, ale vedle těchto lidí z ÚSTRu funguje také Ústav pro soudobé dějiny a Ústav Akademie věd. Všichni bádají a pátrají po tom samém," vysvětloval přítomným poslancům svůj návrh.

KSČM chce omezit pravomoci Ústavu pro studium totalitních režimů

Číst článek

Řečí čísel pak v závěru svého proslovu navrhl, aby se rozpočet ÚSTRu snížil o devadesát milionů korun, které chce převést pod kapitolu ministerstva vnitra na platy zaměstnanců, zejména z bezpečnostních sborů. Při návrhu na rozpočet pro rok 2016 požadoval Ondráček odebrat ústavu 30 milionů.

„ Já navrhuji, aby do kapitoly 314 Ministerstvo vnitra do průřezových ukazatelů bylo na platy zaměstnanců v pracovním poměru vyjma zaměstnanců na služebních místech přidáno 7 milionů korun. Na platy zaměstnanců bezpečnostních sborů a ozbrojených sil ve služebním poměru 80 mililionů korun a na platy zaměstnanců na služebních místech dle zákona o státní službě 3 miliony koruny. Dohromady tedy částku 90 milionů. “

STENOZÁZNAM z vystoupení poslance Ondráčka si můžete PŘEČÍST ZDE.

Na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu Ondráček uvedl, že je s prací instituce "dlouhodobě nespokojen". Neuvedl ale, v čem konkrétně. "Vy snad nějaké výsledky jejich práce znáte? Pořád dokola. Řekl jsem to. Výsledky jejich práce nevidím a neodpovídají výdajům s nimi spojenými. Řekněte rovnou, že vám nejde o to, co jsem navrhl, ale kdo to navrhl," napsal v SMS zprávě.

Svůj výstup před poslaneckými kolegy poté uzavřel parafrází citátu z pomníku k 17. listopadu na Národní třídě. "Znovu zopakuji to, co řekla předřečnice kolegyně Jana Černochová. Kdy jindy, když ne nyní, kdo jiný, když ne my. Takže je na vás, jak se k otázkám vnitřní bezpečnosti postavíte a zda budou pro vás příslušníci bezpečnostních sborů a jejich platové ohodnocení prioritou," uzavřel poslanec.

Za autorku tohoto výroku je považována studentka přírodovědecké fakulty Květoslava Morávková, která se v listopadu roku 1989 účastnila studentského hnutí. Toto heslo se později dostalo také na pamětní desku revolučních událostí, která je umístěna na pražském Albertově.

Minus sto milionů

Omezit rozpočet Ústavu pro studium totalitních režimů se komunisté snaží delší dobu. Loni například Marta Semelová navrhla, aby se instituci ubralo 50 milionů.

Poslankyně KSČM Marta Semelová | Foto: Filip Jandourek

Poslankyně za KSČM předložila návrh také letos, sebrat ústavu chce 100 milionů.

"Já mám v návrhu, aby se peníze z Ústavu pro studium totalitních režimů předaly na platy zaměstnanců v sociálních službách," řekla Semelová.

Letošní návrhy na omezení rozpočtu ústavu nejsou podle mluvčího Pavla Ryjáčka nijak překvapivé.

"Paní Semelová navrhuje snížit rozpočet ÚSTR rok co rok, je to už takový parlamentní kolorit. Pokud se k ní sem tam přidá ještě někdo další z komunistů, je vlastně všechno v pořádku. Podezřelé by naopak bylo, kdyby komunisté začali ÚSTR aktivně podporovat. O naše výzkumy by se sice zajímat měli, protože můžou být pro ně cenným poučením, ale zatím to od nich, popravdě řečeno, moc nečekáme," uvedl v reakci pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme