Posudek v kauze sestry z Rumburka byl špatný. Soud znalce vyškrtl ze seznamu

Znalci, kteří vypracovali posudek v kauze zdravotní sestry Věry Marešové, dostali trest. Krajský soud v Ústí nad Labem vyškrtl Radka Matlacha a Jiřího Závodského ze seznamu soudních znalců. Podle soudu v posudku závažně chybovali, což nakonec vedlo k trestnímu stíhání Marešové. Informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu potvrdila mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

"Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl rozhodl o vyškrtnutí znalců z oboru zdravotnictví, odvětví soudní lékařství MUDr. Jiřího Závodského a MUDr. Radka Matlacha ze seznamu soudních znalců," uvedla pro Zpravodajský web Českého rozhlasu mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Důvodem byla podle jejích slov "závažná pochybení při zpracování společného znaleckého posudku". "Ta vedla k nesprávnému odbornému závěru," doplnila mluvčí.

Znalci Matlach a Závodský zpracovávali posudek v případu zdravotní sestry Věry Marešové, obžalované z vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Marešová strávila ve vazbě přes 400 dní, hrozilo jí až doživotní vězení. Soud ji ale nakonec všech obvinění zprostil.

Ve vazbě strávila 400 dní. Teď sestra z Rumburka žádá po státu čtyři miliony

Číst článek

Podle ústeckého soudu znalci při vypracování znaleckého posudku porušili zákon o znalcích a tlumočnících, neboť svou práci nevykonávali řádně.

"Vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku přitom vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna z obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy," vysvětlila ještě mluvčí Trejbalová.

"Rozhodnutí jsem obdržel, ale dosud nenabylo právní moci. Připadá mi nekorektní se k tomu vyjadřovat i jen zveřejňovat tuto informaci před tím, než bude celá věc pravomocná," uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Matlach s tím, že ve věci využije veškeré dostupné opravné prostředky.

Jak před časem informoval server iDnes.cz, Marešová za vazbu, újmu na zdraví i ztížené společenské postavení požaduje po státu odškodné. Na ministerstvo spravedlnosti odeslala žádost, ve které například i za ušlou nemocenskou, náklady na soudní řízení či penále za nesplacení úvěrů požaduje celkem čtyři miliony korun.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme