Pozor na laviny, varuje horská služba. V Krkonoších vyhlásila druhý stupeň nebezpečí

Lavinové nebezpečí vzrostlo v Krkonoších na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor v noci na úterý napadlo asi pět centimetrů vlhkého sněhu. Teploty přes den stoupají i na hřebenech nad nulu a sněhová pokrývka je podmáčená. Mohou tak padat laviny z mokrého sněhu nebo laviny základové, uvedla Horská služba Špindlerův Mlýn. V Jeseníkách zůstává nejnižší první lavinový stupeň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranná služba zasahuje u obří laviny, která se sesunula v Krkonoších v oblasti Studniční jámy

Letecká záchranná služba zasahuje u obří laviny, která se sesunula v Krkonoších v oblasti Studniční jámy | Foto: LZS HK

Na hřebenech Krkonoš nyní leží asi metr sněhu. Například na Luční boudě byla v úterý ráno silná mlha a teplota se pohybovala kolem nuly. V polohách kolem 1000 metrů nad mořem bylo kolem plus tří stupňů Celsia.

Druhý stupeň je označení pro mírné lavinové nebezpečí. Sněhová pokrývka je na některých strmých svazích jen středně stabilní. Může se uvolnit hlavně při velkém dodatečném zatížení, například když se strmý svah pokusí sjet dva a více lyžařů nebo snowboardistů bez rozestupů.

V Krkonoších v letošní zimní sezoně zatím platil nejvýše třetí lavinový stupeň. Horská služba ho vyhlásila začátkem ledna, kdy během několika dnů v některých místech postupně napadl až jeden metr sněhu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách spadne několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň z pětibodové škály.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme