Pozor na ledovku, varují opět meteorologové. Silnice a chodníky budou na Štědrý den klouzat

Silnice a chodníky na severu Čech, Moravě a ve Slezsku budou na Štědrý den opět klouzat. Ledovka se začne tvořit v sobotu po půlnoci na západě republiky. Do odpoledních hodin Štědrého dne pak postoupí na Moravu. Vyplývá to z výstrahy Českého meteorologického ústavu, která platí do sobotních 15 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náledí, námraza, ledovka, zima

Náledí, námraza, ledovka, zima | Foto: Filip Jandourek

Na severovýchodě republiky přetrvává inverze.

„Během noci na sobotu začne přes naše území přecházet od západu okluzní fronta. Ve druhé polovině noci na sobotu a ráno se ve východních Čechách bude místy vyskytovat mrznoucí déšť nebo mrholení s tvorbou ledovky, během dopoledne mrznoucí srážky postoupí na Moravu a do Slezska," uvedli meteorologové.

Ledovka by se měla postupně tvořit na Semilsku, dále v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a poté i ve Zlínském, Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji s výjimkou Znojemska.

Vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Na rozdíl od náledí bývá čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích či sloupech.

Dálnici D1 na Brno uzavřela série nehod, u Humpolce zemřelo dítě

Číst článek

Opatrní by měli být chodci i řidiči, kteří by měli sledovat aktuální dopravní zpravodajství. „Námraza na stromech a stožárech z předchozích dnů přetrvává, po oteplení během soboty začne odpadávat. Padající kusy mohou ohrozit chodce a vozidla, případně ovlivnit provoz na komunikacích,“ varovali meteorologové.

Řadu silnic v Česku pokryla ledovka i v pátek ráno. Řidiče potrápila zejména ve středních a východních Čechách a na Vysočině. Po několika řetězových nehodách se na Benešovsku uzavřela dálnice D1 ve směru na Brno, policie odtud hlásila 14 zraněných.

Při nehodě poblíž Humpolce zemřelo osmileté dítě, zatím ale není jasné, zda v místě nehody byla ledovka. Přibývají také úrazy po pádech na zledovatělých chodnících.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme