Pravá alternativa: RFE ať se stěhuje mimo Česko

Hodinu před polednem začala na pražském Václavském náměstí demonstrace pravicových extrémistů proti Rádiu Svobodná Evropa. 80 jejich příznivců požadovalo, aby rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) opustila Českou republiku. Příznivci strany poté odešli na Olšanské hřbitovy ke hrobu generála a později fašistického lídra Radoly Gajdy, který je jejich idolem. Na demonstraci přišli i odpůrci Pravé alternativy - anarchisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace

demonstrace | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Generál a politik Gajda (1892 až 1948) působil v Rusku v československých legiích a v sibiřské armádě hlavního odpůrce sovětské moci admirála Alexandra Kolčaka. V roce 1926 byl z armády propuštěn a degradován pro podezření z pokusu o vojenský převrat. Poté se stal vůdcem Národní obce fašistické, za níž byl poslancem. Obdivoval italského fašistu Benita Mussoliniho. Za protektorátu byl předsedou Českého národního výboru svatováclavského. V roce 1946 byl odsouzen ke dvěma letům vězení.

Demonstraci se pokusila pískotem a skandováním překazit zhruba stejně početná skupinka anarchistů, kteří se shromáždili kolem březového kříže na památku Jana Palacha v horní části Václavského náměstí. Od pravicových extremistů, kteří se seskupili kolem sochy sv. Václava, je odděloval početný kordon těžkooděnců. Policie pohrozila anarchistům, že proti nim zakročí, budou-li řádně ohlášenou demonstraci narušovat. Anarchisté zhruba po dvanácti minutách od začátku demonstrace odešli s černočerveným praporem středem náměstí směrem na Můstek.

Setkání příznivců obou hnutí obvykle končí násilím a policie proto posílila hlídky v centru města. Českému rozhlasu to řekl policejní mluvčí Jan Holub. "V místě konání této akce posílí hlídky dopravní a pořádkové policie a pro případ mimořádného vývoje situace soustředí zálohy z členů pořádkových jednotek."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Holub o posílení jednotek

Policie musela nakonec zakročit jen jedinkrát: Jeden z příznivců Pravé alternativy se pokusil zapálit americkou vlajku jako projev nesouhlasu s politikou USA. Policie mu v tom ale zabránila a legitimovala ho, avšak nezadržela.

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková, Vladimír Hrubý, Karel Hanzelka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme