Právník Václav Halbich nemá nárok na odměnu za zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že ČSSD nemusí zaplatit právníkovi Václavu Halbichovi 17 milionů korun, které požadoval za zastupování sociálních demokratů v boji o sídlo ČSSD, Lidový dům. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud rozhodl, že ČSSD nedluží peníze Václavu Halbichovi

Soud rozhodl, že ČSSD nedluží peníze Václavu Halbichovi | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Halbich požadoval peníze od sociální demokracie a od společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD zesnulý právník Zdeněk Altner. Sociální demokracie peníze pro právníky složila už před lety do soudní úschovy. Nevěděla totiž, komu je vyplatit.

Smlouvu o zastupování ve sporu o sídlo ČSSD podepsal tehdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman s Altnerem, který letos na ČSSD vysoudil 337 milionů korun za právní služby. Halbich ovšem tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za práci nedostal zaplaceno. Prezident Zeman před soudem vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner. O žádné dohodě s Halbichem prý nevěděl.

Kauza o odměny za Lidový dům nekončí. Soud odročil spor bývalého notáře Halbicha s ČSSD

Číst článek

Halbich v žalobě tvrdil, že byl dlouhá léta spolupracovníkem Zdeňka Altnera. Říkal, že ke smlouvě, kterou Altner podepsal s ČSSD, přistoupil později ještě s jedním právníkem. To se ale podle soudkyně Hany Marsové neprokázalo.

„Nebylo zjištěno nic, co by prokazovalo, že žalobce byl oprávněn k výplatě byť části odměny z mandátní smlouvy, které se týkal spor účastníků, tedy že by byl věřitelem ať už na základě mandátní smlouvy, nebo smlouvy o přistoupení,“ řekla Marsová.

Altner do smrti nedostal peníze od ČSSD

Halbich tvrdil, že se s Altnerem rozhádal, a proto u soudu odmítl jako svědek jeho verzi. Bývalý notář se úterního jednání soudu neúčastnil, ale chtěl, aby soud jednal bez jeho přítomnosti. V závěrečné řeči, kterou poslal písemně, opakoval, že má na 17 milionů nárok. Jestli se proti verdiktu odvolá, není jasné.

Rozsudek si přišel poslechnout také syn Zdeňka Altnera Patrik, který krátce komentoval, že jeho otec do své smrti nedostal od ČSSD 337 milionů, které pravomocně vysoudil už letos v březnu.

Zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner. Vysoudil 337 milionů na ČSSD

Číst článek

„Zatím držíme smutek, takže zatím žádný postup nevymýšlíme. Ale je bohužel škoda, že to takhle dopadlo a že v rádoby právním státě se někdo spravedlnosti nedočká, i když se snaží jakkoliv,“ řekl Patrik Altner.

Sociální demokracie nechtěla odměnu včetně vysokého penále za vysouzení Lidového domu vyplatit do rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten teď ale bude muset počkat na výsledek dědického řízení, které určí dědice pohledávky.

Justice projednává žalobu bývalého notáře Halbicha od roku 2003. Původně ji zamítla, právníka se však zastal Ústavní soud. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace.

Soud rozhodl, že ČSSD nedluží peníze Václavu Halbichovi | Foto: Veronika Hlaváčová

Soud rozhodl, že ČSSD nedluží peníze Václavu Halbichovi | Foto: Veronika Hlaváčová

Soud rozhodl, že ČSSD nedluží peníze Václavu Halbichovi | Foto: Veronika Hlaváčová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme