Pražská židovská obec má po 80 letech novou tóru. Ručně psané svitky stály přes milion

Novou tóru nebo také soubor textů z hebrejské bible má pražská židovská obec, a to po osmdesáti letech. Pergamenový svitek používaný při bohoslužbách vnímají židé jako posvátný předmět, jeho pořízení stálo přes milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé pražské židovské obce obce s novou tórou.

Představitelé pražské židovské obce obce s novou tórou. | Zdroj: ČTK

Pořízení nové tóry je mimořádně nákladné, skládali se na ně členové pražské židovské obce, sbírka trvala přes rok, svitky stály víc než milion korun. Obec dostala v neděli ještě jednu tóru, a to od soukromého dárce, podle tradice mají být v každé synagoze celkem tři svitky. Od neděle tedy bude i v pražské Staronové synagoze vše podle pravidel.

Svitek tóry se píše ručně, provádět tuto činnost může jen speciálně vyškolený písař. Od písaře se především vyžaduje, aby byl velice zbožný, opisuje text podle předlohy, a i kdyby ho celý znal nazpaměť, musí každé slovo před napsáním hlasitě vyslovit. Text se píše speciálním černým inkoustem na pergamenový svitek. A ten se vyrábí z kůží košer zvířat, psát se musí tam, kde mělo zvíře srst. Autor té nové pražské nové tóry záměrně nedopsal posledních 30 písmen, aby se na dokončení mohli podílet i členové pražské židovské obce.

Z Izraele, kde se svitek psal, přijel jeho autor, poměrně mladý rabín. Při psaní pomáhal lidem z pražské židovské obce. V půl šesté bylo dopisování tór u konce, čekalo se, až zaschne inkoust a potom se nová tóra přenesla pod baldachýnem do synagogy, u toho se zpívalo a tančilo.

03824741.jpeg
Představitelé pražské židovské obce obce s novou tórou.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme